Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukacija žena

Upozorenje: Roditeljstvo se odgađa, a sve više je neplodnih parova

neplodnost
Foto: Shutterstock
19.05.2014.
u 10:00

U našoj zemlji svega osam posto žena koristi kontracepcijske pilule, 1,5 posto unutarmaternični uložak i manje od 30 posto parova povremeno ili trajnije kondome.

Treći hrvatski kongres o reprodukcijskom zdravlju, planiranju obitelji, kontracepciji i IVDF-u održan je prošlog vikenda u Šibeniku.

Godine rada liječnika specijalista na edukaciji žena rezultirale su, poručili su organizatori, unapređenjem struke te povišenjem korištenja pouzdane kontracepcije u RH za šest puta te značajnim padom učestalosti namjernih pobačaja.

U našoj zemlji svega osam posto žena koristi kontracepcijske pilule, 1,5 posto unutarmaternični uložak i manje od 30 posto parova povremeno ili trajnije kondome. Struka bi bila vrlo zadovoljna kada bi u nas 15 do 20 posto mladih žena koristilo hormonsku kontracepciju. Stoga ima prostora za rad mnogih službi, a poglavito zdravstvene, poručio je predsjednik Kongresa prof. dr. sc. Velimir Šimunić.

U Hrvatskoj je sve manje mladih ljudi, u brak se stupa sve kasnije i sve rjeđe, prvo se dijete rađa u tridesetim godinama života žene, a parovi su zadovoljni sa 1,4 djeteta.

Učestalost neplodnosti raste i sve više je 40-godišnjakinja bez djece, poručeno je uz napomenu važnosti rane dijagnostike te liječenja bolesti reprodukcijskog sustava. Na kongresu su obrađene brojne aktualne teme.

>>Pasta za zube, sapun, plastika... Svakodnevni proizvodi opasni za zdravlje muškarca

>>Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije