Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Riješite se straha od letenja bez lijekova jer oni ne pomažu

Strah od letenja užasava mnoge, a suočiti se s tim strahom i odvažiti na let nije nimalo lako.
14. lipnja 2010. u 11:04 5 komentara 275 prikaza
Spainair

Nebrojeno mnogo ljudi boji se čak i zakoračiti u avion. Strah od letenja užasava mnoge, a suočiti se s tim strahom i odvažiti na let nije nimalo lako. Doktor George Fieldman, terapeut za kognitivistički pristup, i Jennie Francis, hipnoterapeutkinja, imaju nekoliko savjeta za užasnute putnike koji se pripremaju za let.

George Fieldman upozorava na upotrebu lijekova i alkohola te napominje kako uzimanje medikamenata samo pogoršava problem. Sljedeći let bit će jednako strašan. Jennie savjetuje da se koncentrirate na disanje. Udahnite i brojite do četiri, zadržite kratko dah i izdahnite. Nakon toga osjećat ćete se smirenije.

Smijte se i izmišljajte šale od strašnih termina na aerodromima poput odlazaka, izlazaka i slično. Uživajte u turbulentnom letu kao u nekom horor filmu koji gledate.

George Fieldman napominje kako je let avionom ipak najsigurniji način putovanja. Najnesigurnija je vožnja do aerodroma, ali toga se ne užasavamo jer se svakodnevno vozimo u automobilu.

Avioni dolaze sigurno na svoju destinaciju čak i bez jednog motora, imaju dovoljno goriva za nekoliko različitih destinacija i opskrbljeni su svim mogućim sistemima kontrole.

Ako ništa drugo ne pomaže, Jennie preporučuje da razmišljate o nečem drugom osim o letenju.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • pletenica:

    @ Šiljka da, kraj je bez patnji...al mene muči onaj vremenski dio od trenutka kad shvatiš da avion pada do trenutka kad stvarno padne...e to je patnja

  • mikrogrizzly:

    Više savjeta potražite u Varšavi!

  • Šiljka:

    Osobno se obožavam voziti avionom, no više nisam u prilici uopće, na moju ogromnu žalost! Vjerujem da je fobija fobija i nisam stručna za raspravu o tome, ali bih voljela poručiti onima koji se boje da pokušaju uživati u odvajanju ... prikaži još!u od tla, u sigurnosti u zraku, u ljepoti pejzaža...Ako se i sruši, mala je šansa da se preživi, tako da je tada uglavnom kraj, bez patnji, no to je krajnja solucija na koju nikad nisam mislila, niti tako treba gledati na život uopće. Onaj tren kad se avion odljepi od tla je nešto neopisivo! Letimo! Razmislite o tome! Pokušajte doživjeti i nemojte se bojati Šteta je zbog straha propuštati te divne trenutke!