Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još bolje

Revolucionarni kontracepcijski gel s manje nuspojava nego pilula

kontracepcija
27.10.2010.
u 08:01

Novi gel jednako je učinkovit kao i pilule, jednostavan za uporabu, a mogu ga koristiti i trudnice.

Znanstvenici iz New Yorka najavili su ovih dana revolucionarni novi kontraceptiv koji bi mogao zamijeniti kontracepcijske pilule, a riječ je o kontracepcijskom gelu koji bi žena utrljala jednom dnevno na ruke, noge, ramena ili trbuh kako bi se spriječila neželjena trudnoća.  

Krema se dosad pokazala jednako učinkovitom kao i pilula, a ključno je to što ne uzrokuje jednake nuspojave kao pilule - debljanje, akne, promjenjivo raspoloženje ili glavobolju, koji se javljaju kod 40 posto onih koji uzimaju pilulu. Stručnjaci smatraju da bi upravo zbog toga mogla biti vrlo učinkovita u sprečavanju trudnoće jer je ne bi odbijale djevojke u tinejdžerskim godinama, osjetljive na svoj izgled.

Nestorone Estradial, kako je nazvan gel, mogao bi također biti spas i za žene koje doje, jer hormoni iz gela ne ulaze u majčino mlijeko. Inače, gel se sastoji od kombinacije estrogena i progesterona, koji se nalaze i u većini pilula. No, ovdje se radi o drukčijem tipu progesterona, koji se zove nestorone, te koji je u istraživanjima izazivao manje nuspojava.
Koža brzo upija gel te ne ostaju nikakvi tragovi, a estrogen i progesteron se otpuštaju izravno u krv.

Gel je razvijen u centru za istraživanja Population Council u New Yorku i očekuje se da će se u širokoj primjeni naći za nekoliko godina.



Ključne riječi

Komentara 3

DO
doktorica
08:48 27.10.2010.

treba i krema za muškarce,pa nek se lijepo mažu....

TZ
Tom_Z
08:50 27.10.2010.

VL: \"Novi gel jednako je učinkovit kao i pilule, jednostavan za uporabu, a mogu ga koristiti i trudnice.\" Bas dobro, sad kad mi je zena trudna mozemo koristiti kontracepcijski gel da slucajno ne bi ostal opet trudna. Baš super!!!! Tak sam sretan :-)

HE
herceg
14:45 10.11.2010.

eh da...kako se nitko ne sjeti napravit neku kremu lubrikat kojim namazemo muda, olaksava se penetracija a sprjecava trudnocu kod zene..eh sto ne upisah medicinu :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije