OKUS TRADICIJE

RECEPT DANA Omiljena namirnica naših baka: Imamo 7 jednostavnih recepata za jela s kukuruznim brašnom

shutterstock
07.12.2024.
u 07:15

Riječ je o vrlo zahvalnoj namirnici koja se koristi za pripremu priloga, a možemo ga pronaći i u desertima, pecivima te kao glavni sastojak u tradicionalnim i modernim jelima

Nekad je bilo namirnica siromašnih, a danas popularni sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Kukuruzno brašno zdravije je i hranjivije od većine ostalih vrsta brašna dostupnih na tržištu. Riječ je o vrlo zahvalnoj namirnici koja se koristi za pripremu priloga, a možemo ga pronaći i u desertima, pecivima te kao glavni sastojak u tradicionalnim i modernim jelima. Bogato vlaknima i esencijalnim mineralima, kukuruzno brašno čini dobro probavnom sustavu i pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Pronašli smo sedam recepata koji pokazuju kako ova skromna namirnica može biti zvijezda svakog obroka.

Kukuruzna kaša (palenta): Osnovni recept za kukuruznu kašu uključuje 250 grama kukuruznog brašna, 1 litru vode i malo soli. Vodu zakuhajte, dodajte sol i polako umiješajte brašno uz neprestano miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte 20-ak minuta dok kaša ne postane gusta i kremasta. Poslužite je uz pečeno povrće, meso ili prelijte maslinovim uljem i naribanim parmezanom za lagani obrok.

Proja: Za pripremu popularnog slavenskog kolača trebat će vam 200 grama kukuruznog brašna, 100 grama pšeničnog brašna, 250 mililitara jogurta, 100 grama feta sira, 2 jaja, 1 prašak za pecivo i 50 mililitara ulja. Pomiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte jogurt, razmrvljeni sir i ulje. Smjesu ulijte u podmazani kalup i pecite 30-35 minuta na 180°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Kukuruzne palačinke: Za tijesto pomiješajte 150 grama kukuruznog brašna, 50 grama pšeničnog brašna, 2 jaja, 300 mililitara mlijeka i prstohvat soli. Smjesa treba biti glatka i bez grudica. Palačinke pecite na lagano podmazanoj tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite ih s medom i orašastim plodovima za doručak ili punite krem sirom i dimljenim lososom za slanu verziju.

Kukuruzni kruh: Za mekani kukuruzni kruh trebat će vam 300 grama kukuruznog brašna, 200 grama pšeničnog brašna, 1 žlica šećera, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, 250 mililitara mlaćenice i 50 grama maslaca. Sve sastojke pomiješajte u jednoličnu smjesu, prelijte u kalup i pecite 40-ak minuta na 180°C. Ovaj kruh savršen je uz juhu od povrća ili gulaš.

GALERIJA Ove tri 'loše' navike imaju samo inteligentne osobe: Prepoznajete li se?

1/4

Žganci s vrhnjem: Žganci su tradicionalno jelo koje zahtijeva samo tri sastojka: 300 grama kukuruznog brašna, 1 litru vode i prstohvat soli. Brašno lagano tostirajte na suhoj tavi, a zatim ga kuhajte u kipućoj vodi dok ne dobijete gustu smjesu. Poslužite ih uz kiselo vrhnje, čvarke ili jogurt za autentičan okus djetinjstva.

Kukuruzni kroketi: Za krokete pomiješajte 200 grama kukuruznog brašna, 100 grama ribanog sira (gouda ili cheddar), 1 jaje i začine po ukusu. Oblikujte male kuglice ili valjke, uvaljajte ih u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne postanu hrskavi i zlatni. Poslužite ih uz umak od jogurta i češnjaka.

Kukuruzni kolač s borovnicama: Ovaj sočni kolač zahtijeva 200 grama kukuruznog brašna, 100 grama pšeničnog brašna, 150 grama šećera, 2 jaja, 250 mililitara mlijeka, 100 grama borovnica i sok jednog limuna. Izmiješajte suhe i mokre sastojke zasebno, a zatim ih spojite u glatku smjesu. Dodajte borovnice i limunov sok. Smjesu ulijte u kalup i pecite 30-35 minuta na 180°C. Kolač je savršen uz šalicu čaja ili kave.

Ako žudite za ovom namirnicom, to bi mogao biti rani znak demencije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije