Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Recite DA! Badnjem jutru u Zadru

Foto: Iva Perinčić
1/22
23.12.2022.
u 12:24

Ove godine je na prostoru zadarskog Adventa smješteno 25 drvenih kućica koje nude specijalitete karakteristične za ovo doba godine, od popularnih fritula i kobasica do zahtjevnijih specijaliteta kreiranih samo za ovu priliku. Tu su naravno i prigodno kuhano vino i drugi napitci koji griju Zadrane dok se druže i prate adventski program.

Žamor i pjesma, srdačni susreti, veseli razgovori u kaletama, miris bakalara i fritula, veselje mladih i starih… Badnje jutro u Zadru je uvijek posebno te je posljednjih godina preraslo u jedan od središnjih događaja božićnih blagdana.

Stanovnici grada, povratnici koji se za blagdane vraćaju u rodni kraj, zadarski studenti, ali i sve više stranih gostiju susreću se tako u pitoresknim ulicama okićenim blagdanskim ukrasima kako bi se sjetili dogodovština iz djetinjstva, prisjetili godine na izmaku te si poželjeli sreću u nadolazećoj novoj godini.

Najveselije je, naravnom, na adventskom Trgu Petra Zoranića, gdje su organizatori i ove godine pripremili originalan zabavni program i gastronomsku ponudu. Ove godine je na prostoru zadarskog Adventa smješteno 25 drvenih kućica koje nude specijalitete karakteristične za ovo doba godine, od popularnih fritula i kobasica do zahtjevnijih specijaliteta kreiranih samo za ovu priliku. Tu su naravno i prigodno kuhano vino i drugi napitci koji griju Zadrane dok se druže i prate adventski program.

Foto: Bojan Bogdanić

Na samo Badnje jutro u jutarnjim satima stiže Djed Božićnjak kako bi se družio s mališanima i ispunio im poneku želju, a od 11 sati počinje koncert mladih pjevača afirmiranih u TV emisijama Vjeke Ključarića, Eni Jurišić, Daniela Juriševića i Sabrine Hebiri, koji će uz svoj poznati veseli show izvesti antologijske pjesme domaćih i međunarodnih velikana pop glazbe. Turistička zajednica tradicionalno je prva organizacijska violina manifestacije koja je u posljednjih nekoliko godina osvojila srca svih Zadrana i posjetitelja grada, no puni doprinos uspjehu zadarskog Adventa svake godine pružaju Grad Zadar, gradsko poduzeće Tržnica Zadar, županijska Turistička zajednica, OTP banka, a od ove godine i hotelske kuće Falkensteiner, hotel Kolovare i Zadar Cruise Port - Global Ports. Pokrovitelj koncerta na samo Badnje jutro je grupacija Falkensteiner, koja u Zadru više nego uspješno upravlja s dva najveća hotelska resorta, Borik i Punta Skala.

Dio posjetitelja zasigurno će prošetati do Božićne bajke u palači Cedulin, a oni kojima se boravak u gradu oduži ili u njega stignu kasnije moći će od sumraka uživati u 3d laserskim projekcijama, koje se svakodnevno prikazuju na najljepšoj zadarskoj crkvi sv. Donata.

Foto: Bojan Bogdanić

Autohtoni dalmatinski doživljaj u večernjim satima pružit će klapa Niko, koja će od 21:30 sati, predvođena poznatim zadarskim ugostiteljem Erikom Pavinom, na pozornici na Adventu pjevati svoj poznati glazbeni repertoar domaćih i klapskih pjesama, te uz za njih neizostavne standarde strane glazbe poput My Way od Franka Sinatre, ali i prigodne božićne pjesme. Koncert završava nešto prije ponoći, kako bi svi mogli sudjelovati na polnoćkama u jednoj od brojnih zadarskih crkvi. Na sam Božić na Adventu nastupa Petar Grašo, u uvijek atraktivnom Arsenalu tradicionalni koncert održavaju Tomislav Bralić i klapa Intrade, ali i brojni drugi klubovi priključuju se proslavi organizacijom manjih koncerata.

Naravno, zabave će biti i u tjednu između Božića i Nove godine. Stara godina započinje dječjim dočekom Nove godine na Adventu i koncertom jazz sastava Black Coffee. Doček na otvorenom se organizira i na Narodnom trgu, gdje će nastupiti grupa Forum, klapa Rišpet i Tonći Huljić & Madre Badessa band.

I ove godine u okviru Adventa brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji osigurali su prigodne cijene i ponudu u sklopu još jednog izdanja projekta „Đir po gradu“, organiziran s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre tijekom zimskih mjeseci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije