mljac!

RECEPT DANA Sjećate se šnenokli? Imamo recept koji će vas vratiti u djetinjstvo!

Sandra Simunovic/PIXSELL
24.03.2025.
u 09:30

Šnenokle su najbolje kada se malo ohlade i posluže lagano rashlađene. Ovaj starinski desert donosi dašak tradicije i neodoljivu kremastu slast u svaki zalogaj. Uživajte!

Šnenokle su jedan od onih deserata koji odmah bude nostalgiju i vraćaju nas u djetinjstvo kada su ih bake pripremale s puno ljubavi. Ovaj lagani, prozračni desert od kuhanih “oblaka” od bjelanjaka, uronjenih u bogati i kremasti umak, pravi je klasik domaće kuhinje. Iako jednostavne, šnenokle osvajaju svojom nježnošću i savršenim spojem okusa. Ako želite pripremiti savršene šnenokle po tradicionalnom receptu, slijedite ove korake i uživajte u desertu koji se topi u ustima!

Sastojci za šnenokle:

  • 4 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g šećera (4 žlice)
  • 1 žlica brašna ili gustina
  • Prstohvat soli

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg, zatim dodajte 2 žlice šećera i nastavite miksati dok ne postane sjajan i gust. U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja (ali ga nemojte pustiti da proključa). Žlicom vadite kuglice snijega od bjelanjaka i nježno ih spuštajte u vruće mlijeko. Kuhajte ih po 30 sekundi sa svake strane, a zatim ih pažljivo izvadite šupljikavom žlicom i odložite na tanjur. 

U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa 2 žlice šećera, vanilin šećerom i brašnom (ili gustinom). Dodajte malo toplog mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru, polako umiješajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima i neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. Kada je krema gotova, ulijte je u zdjelice ili duboke tanjure. Na vrh pažljivo posložite kuhane bjelanjke. Po želji, pospite s malo naribane čokolade, kakaa ili karameliziranog šećera.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
12:37 24.03.2025.

vratiti u djetinjstvo? pa najmanje 70% ljudi nikad u životu nije jelo šnenokle... niti znaju što je to... jer su djeca bili prije 40 godina... kad se to više nije radilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije