Šnenokle su jedan od onih deserata koji odmah bude nostalgiju i vraćaju nas u djetinjstvo kada su ih bake pripremale s puno ljubavi. Ovaj lagani, prozračni desert od kuhanih “oblaka” od bjelanjaka, uronjenih u bogati i kremasti umak, pravi je klasik domaće kuhinje. Iako jednostavne, šnenokle osvajaju svojom nježnošću i savršenim spojem okusa. Ako želite pripremiti savršene šnenokle po tradicionalnom receptu, slijedite ove korake i uživajte u desertu koji se topi u ustima!
Sastojci za šnenokle:
- 4 jaja
- 500 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 80 g šećera (4 žlice)
- 1 žlica brašna ili gustina
- Prstohvat soli
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg, zatim dodajte 2 žlice šećera i nastavite miksati dok ne postane sjajan i gust. U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja (ali ga nemojte pustiti da proključa). Žlicom vadite kuglice snijega od bjelanjaka i nježno ih spuštajte u vruće mlijeko. Kuhajte ih po 30 sekundi sa svake strane, a zatim ih pažljivo izvadite šupljikavom žlicom i odložite na tanjur.
U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa 2 žlice šećera, vanilin šećerom i brašnom (ili gustinom). Dodajte malo toplog mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru, polako umiješajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima i neprestano miješajte dok se krema ne zgusne. Kada je krema gotova, ulijte je u zdjelice ili duboke tanjure. Na vrh pažljivo posložite kuhane bjelanjke. Po želji, pospite s malo naribane čokolade, kakaa ili karameliziranog šećera.
vratiti u djetinjstvo? pa najmanje 70% ljudi nikad u životu nije jelo šnenokle... niti znaju što je to... jer su djeca bili prije 40 godina... kad se to više nije radilo...