Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez inćuna i srdela

RECEPT DANA Pogača à la Komiža u veganskoj verziji

Prijatelji životinja
22.10.2023.
u 12:00

Izgledom je slična komiškoj pogači, čak se i reže na kocke, kao i to tradicionalno jelo. Može biti i međuobrok i glavno jelo, a osnova joj je dizano tijesto i razni dodaci. U originalu ide uz dodatak usoljene robe, a mi donosimo malo drugačiju verziju koju su s nama podijelili Prijatelji životinja

Tradicionalno jelo s otoka Visa i Komiže ide uz dodatak usoljene ribe, u jednoj nema, a u drugoj ima rajčice, no ovdje je malo drugačija verzija, koju su s nama podijelili Prijatelji životinja. Izgledom je slična komiškoj pogači, čak se i reže na kocke, kao i to tradicionalno jelo. Može biti i međuobrok i glavno jelo, a osnova joj je dizano tijesto i razni dodaci. U originalu se puni kombinacijom crvenog luka, svježih rajčica ili pelata, slane ribe poput inćuna ili srdela, začina te kapara po želji. Sam nadjev priprema se tako da se luk kratko prži na maslinovu ulju dok ne omekša, a potom mu se dodaje usitnjena svježa rajčica ili pelati. Gusti crveni umak mora se ohladiti prije nego što se u njega može dodati sitno narezana riba. Tijesto se razvalja i razreže na veći i manji dio, a većim se potom oblaže posuda u kojoj će se peći pogača. Zatim se nanosi nadjev od rajčica, luka i ribe te se pogača preklapa manjim dijelom razvaljanog tijesta. Premazana i na rubovima natopljena maslinovim uljem, komiška pogača peče se u pećnici dok tijesto ne porumeni, a cijeli postupak gotov je u svega sat vremena. Komiška pogača osvaja kombinacijom slatkasto-kiselih rajčica i slanih komadića ribe, a najveći užitak predstavlja kada je pripremljena s izvornim domaćim namirnicama.

Evo kako je rade Prijatelji životinja:

 

Pogača à la Komiža

Sastojci:

800 g oštrog brašna

1 vrećica suhog kvasca

500 ml vode (polako dodavati koliko je potrebno)

žličica soli

3 žlice maslinovog ulja

2 srednje velika luka

5 režnjeva češnjaka

1 žličica algi* (za jači morski okus dodati više algi)

2 žličice soli

2 žlice maslinovog ulja

3 suhe rajčice

papar

origano (ili druge začine po želji)

 

Priprema:

Pomiješati brašno sa suhim kvascem, dodati sol te zatim vodu i maslinovo ulje, nekoliko minuta mijesiti tijesto pa ga zatim na toplom mjestu ostaviti da se diže dok ne naraste barem duplo. Pripremiti nadjev pirjanjem luka, zatim dodati usitnjeni češnjak, narezane rajčice te alge. Dodati papar, origano ili druge začine po želji. Zagrijati pećnicu na 190º C. Kada se tijesto diglo, ponovo ga premijesiti i podijeliti na dva nejednaka dijela, veći razvaljati i postaviti na dno pleha veličine štednjaka na papir za pečenje. Nadjev rasporediti po tijestu. Drugi dio tijesta razvaljati i postaviti preko nadjeva. Donji dio tijesta uvrnuti preko gornjeg i, ako je potrebno, s malo vode zalijepiti gornje i donje tijesto i utisnuti vilicom. Isto tako vilicom treba propikati površinu kako ne bi previše naraslo tijekom pečenja. Premazati maslinovim uljem. Peći u vrućoj pećnici (između 180 i 200 stupnjeva) oko 45 minuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije