Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratite se tradiciji

RECEPT DANA Ova međimurska gibanica nema konkurenciju: Recept koji morate imati!

shutterstock
14.03.2025.
u 09:30

Međimurska gibanica najbolja je kada se poslužuje još topla, ali je i hladna izuzetno ukusna. Možete je posuti šećerom u prahu za dodatnu slast. Savršena je uz šalicu kave ili čaja, a idealno je jelo za obiteljska okupljanja i blagdane.

Međimurska gibanica, jedan od najslavnijih slastica sjeverozapadne Hrvatske, prava je delicija koja oduševljava sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Ova bogata, višeslojna pita koja se sastoji od više različitih nadjeva, savršen je spoj tijesta i nadjeva od sira, maka, oraha i jabuka. Iako je priprema zahtjevna, rezultat je nevjerojatno ukusan i pun okusa, a gibanica je često na stolovima za obiteljske proslave, blagdane i posebne prigode. Ako želite okusiti pravu tradiciju Međimurja, evo kako možete pripremiti ovu nezaboravnu slasticu.

Sastojci za međimursku gibanicu:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 dl mlake vode
  • 2 žlice ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica octa

Za nadjeve:

  • 300 g svježeg kravljeg sira
  • 200 g griza
  • 300 g maka
  • 200 g oraha
  • 4-5 jabuka
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica vanilin šećera

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, jaje, vodu, ulje, sol i ocat. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Podijelite ga na 5 jednakih kuglica. Svaku kuglicu razvucite u tanki sloj, a zatim ih ostavite da odmaraju pokrivene s krpom, dok pripremate nadjeve.

Nadjev od sira: Pomiješajte svježi sir s jajima i šećerom. Dodajte griz i dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Nadjev od maka: Mak sameljite u mlinu za kavu ili koristite mljeveni mak. Pomiješajte ga s malo šećera i malo mlijeka (oko 100 ml), te stavite na vatru da se zgusne i kuha nekoliko minuta.

Nadjev od oraha: Orahe sitno sameljite, pomiješajte s malo šećera i malo mlijeka (oko 100 ml) te kuhajte dok se ne zgusne.

Nadjev od jabuka: Ogulite jabuke, narežite ih na tanke ploške, stavite u lonac s malo šećera i vanilije i kuhajte dok ne omekšaju.

Na dno namašćenog pleha stavite prvi list razvaljanog tijesta. Na njega stavite nadjev od sira, zatim premažite s malo rastopljenog maslaca. Na to stavite drugi list tijesta, pa nadjev od maka, maslac, a zatim treći list tijesta. Na treći list stavite nadjev od oraha, maslac i četvrti list tijesta. Na zadnji list tijesta stavite nadjev od jabuka i premažite cijelu gibanicu ostatkom maslaca. Gibanica se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego je izrežete na kocke ili trokute.

Komentara 3

ZZ
Zvir Zvirek
11:59 14.03.2025.

Međimorska zgibanica je skupna srednjo-evropska herbija - nas Panonskeh Slovencov i bratije Prekmürcov, i gospode z Pešte i Dunaja. Originalne židovski kolač, Židi su ga preširili od Dunaja, prek Pešta do Lendave i Čakovca. Pa vezda ti to poveč Balkancom.

Avatar majkarusija
majkarusija
10:55 14.03.2025.

Najljepši kolač na svijetu !

Avatar stef99
stef99
11:46 14.03.2025.

Nema boljeg, trebalo bi je zaštiti, prije slovenaca, .... ba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata