Ako volite klasični cheesecake, ovaj recept s orasima mogao bi vas oduševiti! Hrskava podloga od keksa i oraha savršeno se slaže s bogatom, kremastom sirnom smjesom obogaćenom limunom i vanilijom. Ovaj desert donosi savršen balans okusa – orašasto, kremasto i osvježavajuće u svakom zalogaju. Najbolji dio? Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv! Recept je podijelila food blogerica @birilica.
Sastojci:
Podloga:
- 200 g Digestive keksa
- 80 g otopljenog maslaca
- 30 g mljevenih oraha
- 40 g šećera
Krema:
- 570 g svježeg sira (pakiranje od 600 g)
- 260 g milerama
- Naribana korica i sok jednog neprskanog limuna
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 115 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 i pol velike žlice brašna
- 1 žličica tekuće vanilije
- Prstohvat soli
Priprema: Kekse samljeti, zatim ih pomiješati s mljevenim orasima, šećerom i otopljenim maslacem. Smjesu ravnomjerno rasporediti i utisnuti na dno kalupa (20 cm promjera) obloženog papirom za pečenje. U zdjeli mikserom sjediniti svježi sir, Mileram, šećer, vanilin šećer, vaniliju, sol, koricu i sok limuna. Dodavati jedno po jedno jaje i žumanjak, neprestano miksajući dok smjesa ne postane glatka. Smjesu izliti na pripremljenu podlogu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći 15 minuta na 220°C, zatim smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 45 minuta. Ako površina počne tamniti, prekriti kolač papirom za pečenje. Ostaviti cheesecake da se hladi u kalupu na sobnoj temperaturi, zatim ga premjestiti u hladnjak i ostaviti preko noći.