Ledene kocke su jedan od onih kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Spoj sočnog kakao biskvita, svilenkaste kreme i bogate čokoladne glazure čini ih savršenim desertom za sve prilike. Najbolje se poslužuju dobro ohlađene, kada su najosvježavajućije i najukusnije. Recept je s food bloga @mojakuhinjamojapravila. Uživajte!
Sastojci:
Krema:
- 1 l mlijeka
- 80 g gustina
- 80 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina
Biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo (pola vrećice)
- 25 g kakaa
Sirup za biskvit:
- 250 ml vode
- 100 g šećera
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
Krema: U manjoj količini mlijeka razmutite gustin, brašno i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad zakuha, dodajte razmućenu smjesu i kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom (direktno na površinu) i ostavite da se potpuno ohladi.
Biskvit: Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajte šećer, zatim žumanjke, pa lagano umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Izlijte u namašćen i papirom obložen kalup (33 x 19 cm) i pecite 20 minuta na 190°C. Ohladite. Prokuhajte vodu i šećer, pa time prelijte ohlađeni biskvit ravnomjerno. Ostavite da upije.
Umutite omekšali maslac, pa mu postupno dodajte ohlađenu kremu. Dobro izradite dok ne postane glatka i prozračna. Rasporedite ravnomjerno preko biskvita. Za glazuru otopite čokoladu s uljem na pari ili laganoj vatri. Malo prohladite, zatim prelijte preko kreme i poravnajte.