RECEPT DANA Jesen na tanjuru: Otkrivamo 7 recepata za jela s tikvama koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca
Tikve i buče su jesenski joker u kuhinji: zasitne su, cjenovno pristupačne, pune beta-karotena, a odlično funkcioniraju i u slanim i u slatkim jelima. S obzirom da je njihova sezona u punom jeku, otkrivamo sedam konkretnih recepata koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Krem juha od bundeve: Za ovo jelo potrebno vam je 600 g butternut bundeve, 1 luk, 1 mrkva, 1 krumpir, 700 ml povrtnog temeljca, 50 ml vrhnja, sol, papar, prstohvat muškatnog oraha te bučino ulje. Pirjajte luk, dodajte narezano povrće i temeljac; kuhajte 20 minuta. Usitnite štapnim mikserom, umiješajte vrhnje i začine. Poslužite s par kapi bučina ulja.
Pečena tikva s medom i timijanom: Pripremite 800 g tikve u kriškama, 2 žlice meda, 2 žlice maslinova ulja, timijan, sol, papar i šaku sjemenki. Prelijte mješavinom ulja i meda, začinite. Pecite na 200 °C 25 do 30 minuta. Posipajte sjemenkama; ovo jelo je izvrsno uz skutu ili gusti jogurt.
Bučnica: Za ovu zagorsku klasiku trebat ćete 500 g naribane buče, 400 g svježeg sira, 200 ml kiselog vrhnja, 2 jaja, 8 listova vučenog tijesta, sol i malo bučina ulja. Pomiješajte sir, vrhnje, jaja i sol. Listove lagano nauljite, rasporedite buču i nadjev, savijte. Pecite na 190 °C 35 do 40 minuta, a kad je gotovo pošpricajte bučinim uljem.
Rižoto s bučom i kaduljom: Pripremite 250 g arborio riže, 300 g buče narezane na kockice, glavicu luka, 100 ml bijelog vina, 700 ml temeljca, 40 g maslaca, 40 g parmezana, 6 listića kadulje. Pirjajte luk, ubacite rižu i podlijte vinom. Postepeno odajte temeljac. U zadnjih 5 minuta umiješajte pečene kockice buče, maslac, parmezan i nasjeckanu kadulju.
Njoki od bundeve s maslacem i kaduljom: Sve što vam je potrebno za ovo zasitno jelo je 400 g pečene pasirane bundeve, 250–300 g glatkog brašna, 1 jaje, sol, muškat, 50 g maslaca, listići kadulje, parmezan. Zamijesite mekano tijesto, oblikujte valjke i režite. Kuhajte dok ne isplivaju. Prelijte pjenasto zapjenjenim maslacem s prženom kaduljom i naribajte parmezan.
Salata od pečene tikve, fete i oraha: Osigurajte 500 g tikve kocke, 100 g fete, 50 g oraha, rikola, 2 žlice bučina ulja, 1 žlica jabučnog octa, sol i papar. Tikvu ispecite na 200 °C 20 minuta te ohladite. Narežite na manje komade i pomiješajte s rikolom, fetom i orasima te začinite emulzijom bučina ulja i octa.
Varivo od buče i leće s curryjem: Sastojci potrebni za ovu deliciju su 300 g buče, 150 g crvene leće, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 žličica curryja, 400 ml kokosova mlijeka ili temeljca, sol, sok limuna. Pirjajte luk i češnjak, kratko tostirajte curry. Dodajte buču i leću, podlijte i kuhajte 15 do 20 minuna. Završite limunom, a po želji dodajte svježi korijander.