Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovo za pola sata

RECEPT DANA Dagnje na buzaru, jednostavno jelo od svega 6 sastojka

shutterstock
09.11.2023.
u 08:31

Uglavnom se konzumiraju termički obrađene, često samo pokapane limunom. Može ih se staviti u umak od rajčice ili bijeli umak i poslužiti s tjesteninom ili od njih napraviti rižoto. Izvrsne su i u juhi, a u našem podneblju zasigurno je najpoznatija buzara

Ne preporučuju se sirove, no ove školjke mogu se pripremati na razne načine. Uglavnom se konzumiraju termički obrađene, često samo pokapane limunom. Može ih se staviti u umak od rajčice ili bijeli umak i poslužiti s tjesteninom ili od njih napraviti rižoto. Izvrsne su i u juhi, a u našem podneblju zasigurno je najpoznatija buzara. Ispod je jedna od verzija recepta dagnji na buzaru.

 

Sastojci:

1 kg dagnji

4-5 režnja češnjaka

1,5 dl bijelog vina

maslinovo ulje

krušne mrvice

peršin

 

Priprema:

Dagnje očistiti od končića i četkicom oribati ljuske. Sve to raditi u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscjedili vodu, stavite ih u zdjelu i pokrijte te zdjelu smjestite u frižider dok pripremate temelj buzare. Češnjak i peršin  sitno nasjeckati. U lonac staviti maslinovo ulje da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrijati ulje i ubaciti češnjak. Lagano ga prepržiti, ali ne previše da ne zagori. Dodati mu peršin i propirjati kratko ta dva sastojka. Iz zdjele u kojoj su bile dagnje ocijediti preostalu vodu kako buzara ne bi bila preslana i staviti dagnje u lonac. Sve dobro izmiješati tako da se češnjak i peršin dobro prožmu s dagnjama. Poklopiti. Ne soliti jer će školjke dati slanost. Povemeno promiješati, no ne prečesto. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promiješajte. Pustite još par minuta da buzara zavri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije