Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Razlozi zašto morate grejp uvrstiti u svoju prehranu

Uzgaja se u različitim dijelovima svijeta, poput Kine i SAD-a. Poput većine agruma, grejp je voće puno korisnih nutrijenata, vitamina i minerala, a njegova česta konzumacija pomaže tijelu da ostane zdravo...
10. studenoga 2012. u 13:43 4 komentara 7974 prikaza
grejp (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Grejp je agrum poznat po svom kiselkasto-gorkastom okusu, ali i odličnim beneficijama za zdravlje. Rezultat je križanja između slatke naranče i pomela, a raste u grozdovima poput grožđa. Međutim, grejp nije bezazlen i može reagirati u kombinaciji s lijekovima te uzrokovati zdravstvene probleme. Uzimate li bilo kakve lijekove preporučuje se konzultirati svog liječnika prije konzumacije grejpa.

Ako s grejpom nemate problema, ali vam ne odgovara okus, i tome se može doskočiti. Njegovu gorčinu možete smanjiti kombinirajući ga s drugim voćem u voćnim salatama ili zelenom salatom i radičem.

Ovo su neki od od razloga zašto biste trebali dodati grejp u svoju prehranu:

1. Pomaže kod mršavljenja. Grejp sadrži puno vode, malo natrija i tijelu nadomješta potrebu za tekućinom i mineralima. Bogat je enzimima i učinkovito razgrađuje masti pa je ovo voće savršeno za ubrzavanje metabolizma. Grejp možete iscijediti kao sok ili ga konzumirati kao zdrav međuobrok.

2. Sprječava bolove u zglobovima. Grejp ima enzime koji pomažu da se tijelo što prije riješi kalcija koji se nakuplja u zglobovima i rezultira boli u zglobovima ili artritisom. Liječnici ga preporučuju za oslobađanje boli i za zdrave kosti. Jedan domaći recept možete pripraviti i sami. Sok od grejpa pomiješajte s jabučnim octom i pijte jednom na dan.

3. Prevencija raka. Grejp je bogat različitim pigmentima koji pomažu u borbi protiv raka. Sadrži likopen koji sprečava rast stanica raka i tumora ubijajući slobodne radikale. U kombinaciji s vitaminom A i C, te antioksidansima koje sadrži sposoban je još jače zaštititi organizam.

4. Probava i prehlada. Grejp može uspješno liječiti i uobičajene bolesti kao što su groznica i prehlade. Potiče funkciju jetre i poboljšava imunološki sustav. Prisutnost pektina i dijetalnih vlakana, također pomaže u probavi. Osim toga, grejp također djeluje kao antiseptik zbog prisutnosti salicilne kiseline. Možete koristiti kapi ekstrakta grejpovih sjemenki pomiješanih s vodom protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • sdladamir:

    a zaboravili ste spomenuti da grejp u kombinaciji sa nekim ljekovima moze bit smrtonosan?????

  • grejpfruit:

    Moj iskreni savjet svima koji žele dobiti mnogo kilograma grejpa u obliku kapi je da si kupe u ljekarnama Grape-Fruit (antioksidans) kapi 20ml. su provjereno najučinkovitije i najbolje kapi od grejpfruita u hrvatskoj i šire,100% provjereno. Treba ih uvijek imati ... prikaži još! blizu sebe za prevenciju ili liječenje najčešćih oblika bolesti i viroza. Više info na : http://nilamediagrupa.com/grapefruit/

  • pancake:

    gorak je.