Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici

Danas, u ubrzanom i modernom svijetu, mnogi kućanski aparati olakšavaju naš svakodnevni život čineći brojne procese bržima i jednostavnijima. Jedan od takvih aparata je mikrovalna pećnica pomoću koje grijanje hrane više ne mora biti dugotrajan postupak na koji gubimo ono malo vremena koje nam je preostalo nakon radnog dana.
25. veljače 2021. u 16:55 17871 prikaza
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

U svom postojanju mikrovalna pećnica prikupila je podjednako obožavatelja i kritičara. Radi načina njenog funkcioniranja zadobila je negativnu etiketu koja je stvorila nekoliko mitova u koje ljudi i dan danas vjeruju. To je posljedica nepoznavanja načina rada ovog uređaja koji zagrijava i kuha hranu izlažući ju elektromagnetskom zračenju u frekvencijskom području mikrovalne pećnice. Sam spomen zračenja stvara negativne percepcije koje se vežu s opasnostima za zdravlje čovjeka, no u praksi su činjenice znatno drugačije.

Mikrovalne pećnice uobičajeni su kuhinjski uređaji popularni za podgrijavanje prethodno kuhane hrane, ali i kuhanje raznih namirnica. Brzo zagrijavanju hranu koja lako može izgorjeti ili postati grudasta ako se kuha u uobičajenim tavama, poput maslaca, masti, čokolade ili kaše. To je zato što mikrovalne pećnice ne smeđe ili karameliziraju hranu jer rijetko postižu temperaturu potrebnu za stvaranje takvih reakcija.

Kako bi uspješno razbili mitove o mikrovalnoj pećnici, morali smo prvo naučiti po kojem principu ona zapravo funkcionira. Riječ je o zagrijavanju hrane, no što se zapravo događa u trenutku kada zatvorimo vratašca ovog kuhinjskog uređaja.

Zračenje – dobro ili loše?

Iako to zvuči nevjerojatno, zračenje se može pronaći svuda oko nas u različitim količinama. Ono se veže uz svakodnevno oslobađanje energije od primjerice sunca i kućanskih električnih uređaja. Činjenica je da smo uvijek izloženi prirodnom pozadinskom zračenju, od radioaktivnih plinova koji se ispuštaju iz zemlje do radioaktivnih tvari u tlu. Isto tako, u zdravstvene svrhe koristi se rendgen koji je jedna vrsta zračenja. Također solarij, mobilni telefoni, računala, grijači i radio – sve su to različiti oblici zračenja. No jesmo li doista  u opasnosti pri korištenju mikrovalnih pećnica, pitanje je koje se može odgovoriti jedino ako razumijemo kako ona radi.

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Zračenje se može pronaći svuda oko nas, a veže se uz oslobađanje energije koju odaju svakodnevne stvari poput sunca i kućanskih električnih uređaja

Američki inženjer, Percy Spencer, zaslužan je za izum moderne mikrovalne pećnice nakon Drugog svjetskog rata i radarske tehnologije razvijene tijekom rata. Kasnije, drugi izumitelj Rayetheon, licencirao je svoje patente za mikrovalnu pećnicu za kućnu upotrebu koju je predstavio u Tappanu 1995. godine, no i dalje je bila prevelika i skupa za kućnu upotrebu. Sharp Corporation predstavila je prvu mikrovalnu pećnicu s rotirajućim dnom između 1964. i 1996., a godinu dana kasnije tvrtka Amana Corporation predstavila je radnu površinu mikrovalne pećnice.

Nakon što su mikrovalne pećnice postale pristupačne za domove, krajem 70-ih, njihova se uporaba proširila u komercijalne i stambene kuhinje širom svijeta. One se, osim za kuhanje hrane, koriste za grijanje u mnogim industrijskim procesima. Kod razumijevanja rada mikrovalnih pećnica mora se znati razlika između ionizirajućeg i neionizirajućeg zračenja. Ionizirajuće zračenje može ukloniti čvrsto povezane elektrone s atoma, zbog čega se naelektriziraju i time dolazi do promjene u sastavu atoma ili atomske jezgre. Ukoliko je riječ o manjim količinama ovog zračenja, ono je manje rizično za čovjeka, npr. X-zrake. No, prevelika izloženost može izazvati probleme poput opeklina i oštećenja DNA.

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Prva mikrovalna pećnica s rotirajućim dnom predstavljena je između 1964. i 1996.

Međutim, mikrovalne pećnice emitiraju neionizirajuće zračenje – vrstu zračenja koja ima dovoljno energije za pomicanje atoma unutar molekule, ali nedovoljno za uklanjanje elektrona. Drugim riječima, kako zračenje u mikrovalnim pećnicama nije ionizirajuće, može samo uzrokovati pomicanje molekula u hrani. Ono ne može promijeniti kemijsku strukturu sastojaka hrane, tj.  prilikom zagrijavanja hrane, zračenje koje mikrovalna pećnica stvara se apsorbira pomoću molekula vode u hrani. Ta energija uzrokuje titranje molekula vode generirajući toplinu kroz bezazleno trenje koje kuha hranu. Ovaj mehanizam je ono što mikrovalne pećnice čini bržima u zagrijavanju hrane od ostalih metoda.

Mikrovalna pećnica – da ili ne?

Nakon kratke teorije o funkcioniranju mikrovalne pećnice, okrećemo se na mitove koje često možemo čuti, a jedni su od razloga zašto dio populacije odbija koristiti ovaj kvalitetan kućanski uređaj.

Prvi mit veže se uz pitanje „Uništavaju li mikrovalne pećnice korisne hranjive tvari?“. Konačni odgovor je ne. Od njihove pojave istraživači ispituju mijenja li hrana svojim zagrijavanjem sadržaj hranjivih sastojaka. U studiji objavljenoj u The Journal Agricultural and Food Chemistry, utvrđeno je da je brokula zadržala sve minerale kada se pekla u mikrovalnoj pećnici, ali je izgubila vitamin C, koji se pretvorio u dodanu vodu. To nije problem jer je vitamin C prilično hlapljiv u toplini pa kuhanje općenito uzrokuje njegov gubitak. Srećom, on obiluje u sirovom voću i povrću pa se tim putem može nadoknaditi. Osim navedenog, istraživanje je pokazalo da kuhanje u mikrovalnoj pećnici proizvodi najmanji gubitak antioksidansa u 20 povrća u usporedbi s kuhanjem pod pritiskom, kuhanjem ili prženjem.

Drugi mit veže se uz nedoumicu „Jesu li posudice za mikrovalnu pećnicu rizične?“. Ovo pitanje temelji se na činjenici da kemikalije iz plastike mogu proći u hranu ukoliko se ona omota u plastiku ili stavi u plastičnu posudu i tako zagrijava u mikrovalnoj pećnici. To je velika briga za ljude, no prema Harvard Medical School-u ovo je usko regulirano. Na posudicama se provode testovi kako bi se osiguralo da nesigurne količine kemikalija ne iscure u hranu, a samo spremnici koji prođu ovaj test mogu tvrditi da su odobreni za uporabu u mikrovalnim pećnicama. Ukoliko vas to i dalje brine, prijeđite na najsigurnije alternative poput staklenih i porculanskih posuda za kuhanje u mikrovalnoj pećnici.

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Prema objavljenoj studiji, nakon kuhanja u mikrovalnoj pećnici, brokula je uspješno zadržala sve svoje minerale

Treći mit veže se uz pitanje „Čini li mikrovalno zračenje hranu radioaktivnom?“. Najveći zdravstveni strah nametnut je od strane onih koji tvrde da mikrovalne pećnice emitiraju štetno zračenje, pretvarajući nevine prehrambene spojeve u radioaktivne tvari koje mogu uzrokovati rak. Odgovor na ovaj mit također glasi „ne“, upravo radi neionizirajućeg zračenja pomoću kojeg funkcionira mikrovalna pećnica, a koje smo objasnili u samom početku ovoga članka.

Ovim mitom dolazimo i do posljednjeg koji glasi „Da li je li mikrovalno zračenje štetno za naše zdravlje?“. Neki tvrde da je to zračenje dovoljno da ošteti nečiju genetiku i nakon toga izazove rak, no postoje li dokazi takve teorije? Mnoge studije su provedene na štakorima kako bi pokušali utvrditi povećavaju li mikrovalne pećnice rizik od raka u ljudi. Malo je dokaza koji podupiru tu uzročno-posljedičnu vezu između ove izloženosti i same bolesti, no istraživanje nikad nije bilo provedeno na ljudskom organizmu. Uzimajući u obzir ono što je još poznato o mehanizmu koji koriste mikrovalne pećnice, kao i ono što je primijećeno u istraživanjima na životinjama, zaključilo se da mikrovalne pećnice ne uzrokuju rak.

Konačni zaključak je da mikrovalne pećnice ni po čemu ne mogu naštetiti čovjekovu zdravlju te su jedno od idealnih pomagala u kuhinji. Znanstvenici preporučuju da se tijekom kuhanja u mikrovalnoj pećnici stoji najmanje 50 cm udaljenosti od njenih vrata te da se obvezno zamijene stare ili slomljene mikrovalne pećnice.

Pametan izbor svakog kućanstva

Malo je reći da je mikrovalna pećnica kuhinjski uređaj jer je ona danas postala puno više od toga. Ona je esencijalan dio skoro svakog kućanstva te prijeko potreban aparat koji ubrzava procese zagrijavanja i kuhanja hrane. Danas mikrovalne pećnice imaju mnoge pametne funkcije koje su gotovo postale zamjena za pećnicu gdje se kuha hrana i pripremaju jela, a ne samo zagrijava.

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici | Autor : Gorenje Foto: Gorenje Mikrovalna pećnica danas je postala esencijalan dio svakog kućanstva

Multifunkcionalni uređaji imaju sve veću važnost u svakodnevnom životu ljudi. Gorenje mikrovalne pećnice obogaćene su mnoštvom pametnih funkcija koje bi svakom kućanstvu omogućile jednostavniji život od ranog jutra do kasne večeri. Bilo da se radi o jutarnjem čaju, brzom odmrzavanju zaleđene hrane, podgrijavanju ostataka ili kuhanju novog jela.

Osim LED zaslona koji omogućava pregled nad procesom kuhanja ili zagrijavanja, Gorenje mikrovalne pećnice imaju mogućnost odgode početka rada tako da možete namjestiti točno vrijeme kada želite da mikrovalna započne s radom. Također imaju mogućnost zaključavanja vrata radi sprječavanja nepažljive uporabe i sigurnosnu sklopku koja automatski zaustavlja rad programa kod slučajnog otvaranja vrata za vrijeme rada, dok program SoftMelt nježno otapa čokoladu ili maslac.

Program Grill obavijestit će vas da je vrijeme da okrenete hranu kako bi dobili savršen hrskavi užitak, a tu je i standardno zagrijavanje hrane kojem program SmartStart daje još veću brzinu. Program StayWarm održava stalnu ujednačenu temperaturu hrane, a postoji i mogućnost zagrijavanja tanjura kojim ćete spriječiti gubitak okusa hrane, dok će vam StepBake program omogućiti kuhanje u koracima, dok vi neopterećeno uživate u odmoru.

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici | Autor : Gorenje Foto: Gorenje Gorenje mikrovalne pećnice na tržištu se izdvajaju jedinstvenom AquaClean funkcijom za automatsko čišćenje bez deterdženta

Uz brojne napredne karakteristike, Gorenje mikrovalne pećnice na tržištu se izdvajaju jedinstvenom AquaClean funkcijom za automatsko čišćenje bez deterdženta. Funkcionira na način da napunite staklenu ili glinenu posudu otpornu na visoku temperaturu vodom, stavite je u mikrovalnu pećnicu i odaberete AquaClean program koji će zatim uz paru omekšati svaku masnoću, nakon čega je potrebno samo obrisati unutrašnjost pećnice vlažnom krpom.

Dodatna pogodnost koju vam Gorenje donosi u periodu od 15. veljače do 31. listopada 2021. jest da uz 2 godine redovne tvorničke garancije ostvarujete pravo na dodatne 3 godine garancije ukoliko registrirate svoju kupnju na www.gorenje.hr najkasnije 30 dana od datuma kupnje proizvoda. Nakon uspješne registracije, na vašu e-mail adresu stići će potvrdni jamstveni list (garancija) s ukupno 5 godina garancije. Pritom ne zaboravite da je do isteka jamstvenog roka potrebno čuvati jamstveni list priložen uređaju, potvrdni jamstveni list i original računa.

Sada sa sigurnošću i bez briga možete uživati u korištenju mikrovalne pećnice. Ukoliko želite kupiti kvalitetan i dugotrajan proizvod bez puno rizika, Gorenje mikrovalne pećnice s AquaClean funkcijom idealan su izbor koji će vaš život učiniti jednostavnijim i bezbrižnijim.

Sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga