Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rapsodija rovinjske jeseni

Rovinj HTZ
Foto: Dejan Hren
1/15
PR
Autor
PR članak
29.10.2015.
u 10:15

Destinacija: Rovinj, Bale, Kanfanar, Svetivinčenat

Rovinj je bez sumnje jedan od najposjećenijih hrvatskih turističkih gradova. Njegov položaj, okolica, znamenitosti i ugostiteljska ponuda oduševljavaju brojne turiste. No sada, u posezoni, kada grad odahne od burnog ljetnog ritma, ovaj slikoviti gradić posjetiteljima pruža najviše.

Biciklistička gourmet tura kroz povijest

S grupom biciklista krećemo na prvi Weekend bike gourmet tour, događaj koji povezuje rovinjske biciklističke staze s vrhunskom ponudom okolnih vinarija, uljara i stancija. Prije polaska divimo se pogledu na Rovinj i vitki toranj crkve sv. Eufemije iznad njega. Vozeći se kroz nisku šumu i obrađena polja, ubrzo stižemo na vidikovac iznad Limskog kanala. Pogled na desetak kilometara dubok zaljev ispod nas zamaman je. Kanal se nastavlja suhom krškom udolinom iznad koje su se nešto dalje nadvile ruševine Dvigrada. Dojmljivi su to ostaci srednjovjekovnog kaštela, kojeg nije porazio neprijatelj, već bolest: kuga i malarija.

Nakon okrijepe u jednoj od vrhunskih vinarija zaustavljamo se u Svetvinčentu. Prostrani gradski trg sačuvao je autentični renesansni izgled. Okružen je slikovitim mletačkim kaštelom s kulama i palačom, župnom crkvom iz 16. stoljeća s lijepom trolisnom fasadom, gradskom ložom s otvorenim trijemom i arkadama te nizom renesansnih kuća iz 16. stoljeća. Iz živopisnog gradića spuštamo se do još jednog istarskog dragulja, Bala. Šarmantne uličice i jedna posebna dama oduševile su i glasovitog Casanovu, koji je ovdje dolazio u dva navrata. Našu pozornost plijeni raskošna gotičko-renesansna fasada kaštela Soardo Bembo i elegantno pročelje gradske palače.

U jednoj od uljara kušamo vrhunsko istarsko maslinovo ulje i krećemo natrag prema Rovinju. Uz put obilazimo arheološko nalazište Monkodonja, ostatke gotovo 4000 godina starog gradinskog naselja. Nedaleko od Rovinja nailazimo na močvarnu uvalu Palud, malo poznati, a vrlo zanimljiv ornitološki park. Biciklističku turu završavamo u rovinjskoj park šumi Zlatni rt. Uz zalazak sunca veselimo se zasluženoj večeri u konobi i specijalitetima istarske kuhinje.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju uličicama rovinjskog poluotoka, obilazak crkve sv. Eufemije i uspon na njen zvonik s kojeg se pruža nezaboravan pogled na grad i okolicu
  2. Kružni obilazak uličicama renesansnog središta Bala, po kojima je šarmirao i slavni zavodnik Casanova.
  3. Razgledavanje prostranog trga i znamenitosti slikovitog gradića Svetivinčenta.
  4. Istraživanje ruševnih zidina drevnog grada Dvigrada u potrazi za što ljepšim pogledom i, naravno, skrivenim blagom gusara Morgana.
  5. Vožnju nekom od biciklističkih staza uz more, litice Limskog kanala i unutrašnjosti uz neizostavne pauze u vinarijama, stancijama ili kušaonama maslinova ulja na koje ćete nailaziti putem.

JESTE LI ZNALI?

  • Da gradić Bale ima najljepšu sportsku dvoranu na svijetu? Upravo je njihova dvorana osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na Prvom svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine i to ispred konkurenata Wembley arene u Londonu, olimpijskog bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu.
  • Da se prema jednoj legendi u Dvigradu krije blago znamenitog gusara Morgana koji je navodno ovdje doplovio iz Engleske i skrio svoj raskošni plijen?
  • Da slikovite uličice Bala još uvijek čuvaju uspomenu na posjet slavnog zavodnika Casanove koji se ovdje vraćao zanesen ljepotom grada i jednom ljepoticom iz obitelji Soardo?
  • Da je u srpnju 2002. godine Crveni otok kraj Rovinja opustošila pijavica koja je uništila 90% stabala na ovom otoku-hotelskom kompleksu?

Piše: Daniel Lacko

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?