Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idealan odmor

Raj za obitelj: što sve nudi malo istarsko mjesto pokraj Pule?

Medulin
Foto: PR FOTO
1/4
22.07.2019.
u 10:54

Ovaj mali grad oduševit će vas svojim sadržajima i ponudom kojom ćete okusiti čari istarskog načina života

U vrijeme kada našu zemlju okupiraju rijeke turista, teško je pronaći mjesto na obali gdje prijedlog: se možemo osjećati kao ‘svoj na svome’. Smještena nedaleko od najvećeg istarskog grada Pule, općina Medulin i otprilike 6.500 stanovnika koliko ih broji, uspjeli su sačuvati autohtoni izgled te i dalje omogućuje svojim posjetiteljima da se osjećaju “kao kod kuće”. Zahvaljujući razvedenoj obali, pješčanim i šljunkovitim plažama, borovim šumama i ribarskim naseljima, Medulin je vjerni prikaz tradicionalnog istarskog života.

Najpoznatiji simbol Medulina je zasigurno mlin-vjetrenjača, točnije mlin za žitarice koji se nekada pokretao na energiju vjetra. Izgrađen u 19. stoljeću bio je jedini mlin takvog tipa na području Sredozemlja, što je privlačilo ljude iz svih krajeva, čekajući u redu da samelju svoje žitarice. Medulinski malin obnovljen je 2016. godine pa možete i danas svjedočiti i naučiti kako se nekada žito mljelo.

Foto: PR FOTO

Općina Medulin je specifična i po crkvi svete Agneze, jedinoj crkvi u Istri koja ima 2 zvonika.

Foto: PR FOTO

Tu se smjestio i najjužniji dio Istre, rt Kamenjak, koji se nalazi pokraj medulinskog mjesta Premantura. Idealan spoj prirode i povijesti predstavlja arheološki park Vižula. Osim što se mogu pronaći ostatke vile cara Konstatntina Velikog još iz doba antike i vidjeti uzgajalište školjki, Vižula je odlična ako želite bezbrižno pustiti djecu da se igraju ili ukoliko želite samo malo tišine i hlada u samom centru.

Iako mala općina, sadržajem i ponudom koju pruža ne zaostaje ni za puno većim gradovima. Za sve posjetioce željne zabave i sporta - u Medulinu mogu jahati konje, igrati tenis ili golf na nekoliko terena, posjetiti neki od adrenalinskih parkova za djecu i odrasle, kao i okušati se u raznoraznim sportovima na vodi poput windsurfinga, kitesurfinga, ronjenja, jedrenja… a za sve one kojima to nije dovoljno avanturistički, tu je Aeroklub Medulin sa raznim uslugama.

Što se tiče smještajnih jedinica Medulin je pristupačan svakome, kako gostima slabije platežne moći, tako i onima koji žele luksuzno ljetovanje. Ukupno desetak kampova se nalazi na ovom malom području, velik broj apartamana i kuća za odmor te hoteli s visokom razinom usluge.

Kako to obično i biva u mjestima uz obalu, gastronomska ponuda je široka. Uz samu šetnicu Medulina možete pronaći raznovrsnu hranu - od street fooda i pekara, restorana baziranih pretežito na ribi, tjesteninama i pizzama pa sve do janjca koji se na cesti peče. Ipak ako želite u potpunosti doživjeti “okus” Istre kroz lokalnu hranu, poput boškarina/ crnih tartufa/ domaćih pljukanaca/ istarske skute ili želite iskušati neke neobične lokalne namirnice poput motra i pačjih čvaraka, savjetujemo da posjetite restoran Malin. U ugodnom ambijentu ispunjenom maslinama, limunima i drugim lokalnim biljem poput lavande, možete u potpunosti doživjeti sve mirise i okuse Istre.

Foto: PR FOTO

Foto: PR FOTO

U subotu, 27.7. održava se Medulinska noć što je idealna prilika i poziv da dođete i sami se uvjerite u čarobnu atmosferu koju Vam ovaj grad može pružiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije