Naslovnica Lifestyle Putovanja

Putovanje za znalce po “Route Napoléon”

Prva povijesno-turistička ruta uređena je 1932. godine i još uvijek je atrakcija
17. kolovoza 2016. u 21:33 0 komentara 463 prikaza
napoleonova ruta
Pogledajte galeriju 1/5

     Tematska putovanja prava su poslastica za putnike istraživače, one koji su hobije pretvorili u cjeloživotno učenje, doživljaje... Još ako ih spoje s fotografiranjem, uživanjem u hrani i kušanju vina – misija je ispunjena. Jedna od takvih priča traje već 200 godina. Samim time nije za one koji biraju šminkerske destinacije i koji barem donekle ne poznaju opću povijest. Riječ je o “Route Napoléon”, putu kojim je Napoleon krenuo prije točno 201 godinu kada je, isplovivši nakom 300 dana s Elbe, 1. ožujka 1815. pristao u Golfe-Juanu, tada malom ribarskom selu.

U šest dana jahači su prešli 324 kilometra. Prvi dan puta Napoleon je od Golfe-Juana došao do Cannesa u koji je stigao oko ponoći, a nastavio je jašući planinskim putem.

Bio je to prvi od stotinu dana ostatka njegove vladavine koja je završena porazom u bitki kod Waterlooa, nakon koje je prognan na mali, vlažni i udaljeni otok u južnom Atlantiku prepun miševa – Svetu Helenu. Ondje je i umro, nakon šest godina, navodno od bolesti želuca, a prema novijim istraživanjima – od trovanja arsenom.

Put je kao prva povijesna turistička ruta otvoren 1932. i vijuga od francuske rivijere prema sjeveru uz podnožje Alpa. Uz njega su simboli carstva, orlovi, koji prate putnike. Napoleon je jašući tri dana sa svojom svitom prošao put izbjegavajući gradove u kojima bi mogao naići na otpor rojalističkih struja i stigao preko Grassea, Dignea i Gapa do Grenoblea. U šest dana jahači su prešli 324 kilometra. Prvi dan puta Napoleon je od Golfe-Juana došao do Cannesa u koji je stigao oko ponoći, a nastavio je jašući planinskim putem.

Nekoliko mazga natovarenih teretom skliznulo je u ponor. Popeli su se do Col du Pilona, na 786 metara, a potom do Col de Valferrièrea na 1169 metara. Na platou sela St. Vallier-de-Thiey Napoleon se odmorio pod krošnjom velikog brijesta gdje je danas stup i natpis “Napoleon Reste ICI”. Noćili su u Barrêmeu, u kući suca Tartansona u glavnoj ulici, pa nastavili u Digne-les-Bains, Aiglun te Volonne. Ondje su na fontani u središtu mjesta napojili konje, a danas na to podsjeća mural na prenoćištu. Idući dan obilježio je prvi sukob, kod grada Laffreya, no napadačima se suprotstavio sam Napoleon rekavši: “Koji će od vas ubiti svoga cara?”. Kad je ušao u Grenoble, lokalne vlasti požurile su dodvoriti mu se nudeći smještaj u prefekturi, ali Napoleon je, slijedeći svoj osjećaj za odnose s javnošću, odlučio ostati u prenoćištu “L’Hotel Les Trois Dauphins”, danas “Auberge Napoléon”, u sobi broj 2. Tko je bio u sobi broj 1, povijesna vrela ne bilježe. 

ŠTO KUPITI, JESTI, VIDJETI  

Francuska kuhinja je sjajna. Kušajte sve odreda, od pečenog sira do puževa i fantastičnih vina, salama, pašteta...

Obroci se u pravilu sastoje od više vrsta jela, pikantnih predjela, juha, različitih vrsta mesnih jela, velikog broja vrsta fantastičnih sireva, čuvenog baget kruha, pašteta, riba i plodova mora, slanih i slatkih umaka, deserata i raznih vrsta vina bez se pravi francuki obrok ne može niti zamisliti.     
 Danas se ”Route Napoléon” može proći i u jednom danu, no šteta je ne istražiti gradiće uz put koji vas pozivaju. 
Idealno bi bilo provesti se kabrioletom, a u ponudi ih – ne nužno luksuznih – ima u rent a car kućama u Nici  do koje je jednostavno doći vlakom ili zrakoplovom.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.