Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Putovanje kroz povijest i umjetnost: Varaždinska županija kroz prizmu kulturnog blaga

Varaždinska županija
Foto: Siniša Sović
1/10
24.05.2024.
u 14:02

Od špancira do špilja: Destinacija s pričom

„Jesam, kako ne… bio sam na Špancirfestu i u Trakošćanu“.

Ako otprilike ovako zvuči vaš odgovor na pitanje jeste li bili u Varaždinskoj županiji, niste niti zagrebali po površini.

Istina, Špancirfest je poseban višednevni ulični performans tijekom kojeg Varaždin pulsira ritmom brojnih posjetitelja, a barokni grad postaje pozornica događanja. Dvorac Trakošćan također posjeduje svoju kulturološku vrijednost i nudi romantičan izlet u povijest ovog kraja.

Međutim, toliko je toga značajnog u Varaždinskoj županiji da još danas iznenađuje i Varaždince.

Bela, Novi Marof
Foto: Siniša Sović

Kompleks dvoraca u Beli u kojima je prema legendi odmarao kralj Rikard Lavljeg Srca po povratku iz križarskih ratova danas je zaštićeni kulturni krajolik.

Jeste li čuli za Grebengrad? To je jedna od najvećih utvrda Sjeverne Hrvatske, svoju povijest započinje početkom 13. stoljeća. Posljednji vladari Grebengrada bili su grofovi Erdödy koji su gradnjom novog dvorca stvorili preduvjete za razvoj današnjeg Novog Marofa.

Rabuzin, motiv sa slike
Foto: Arhiva TZG Novi Marof

A kad ste već u Marofu, kulturni centar Ivan Rabuzin otkriva puni značaj ovog slikara naive. U multimedijalnoj učionici saznat ćete o Rabuzinovom utjecaju kroz brojna djela poput oslikavanja zidova Vatikanskih muzeja, Rosenthal porculana uz svjetski poznate Dalija i Vasarelya, platno kazališta Takarazuka u Tokyu ili mape za zakladu Nobel, dobitnika Nobelove nagrade.

Međutim, kolijevkom znanosti, umjetnosti i kulture u Varaždinskoj županiji smatra se – Lepoglava.

Nije to samo zbog povijesnog utjecaja pavlinskog reda, već i zbog lepoglavske čipke. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se svake godine u jesen, a središnje mjesto kroz koje se protežu motivi ove UNESCO-ve nematerijalne baštine je galerija Lepoglavske čipke u kojoj posjetitelji mogu i kupiti izvornu lepoglavsku čipku.

Špilja Vindija
Foto: Arhiva Varaždinske županije

Nedaleko, u zelenim dolinama pitomog Ivanca smjestio se raj za arheologe. U špiljama Vindiji, Mačkovoj pećini na Ravnoj gori te Severovom kamenolomu kraj Vuglovca očuvani su nalazi iz najstarije prapovijesti čovječanstva.

Kip Minerve, Varaždinske Toplice
Foto: Pointers produkcija

Nešto suvremeniju povijest baštine današnje Varaždinske Toplice. Od 1. do kraja 4. stoljeća ovdje je bilo rimsko naselje, podignuto na prostoru ranijeg ilirskog naselja. Ne znamo je li i ono bilo posvećeno Apolonu, Dijani i nimfama, ali bogato rimsko nasljeđe svakako možemo zahvaliti termalnom izvoru ljekovite vode. Aquae Iasae jedno je od najbolje očuvanih rimskih lokaliteta u Hrvatskoj.

Ipak, možda je Varaždinske Toplice najviše obilježio rad Francesca Robbe, najboljeg baroknog skulptora koji je djelovao u Hrvatskoj. Pogledajte dva mramorna oltara u današnjoj crkvi Sv.Martina.

Revija narodnih nošnji
Foto: Siniša Sović

Sami grad Varaždin neiscrpna je riznica kulturnih znamenitosti koja već svojim baroknim ozračjem čini razliku. Ali, tek će vas posjeta 40-ak prostorija Gradskog muzeja staviti u cipele grofova Celjskih, Ivana Ungnada, Jurja Bandenburga ili Tome Erdödyja.

Oplemenite svoje znanje i duh kulturnim nasljeđem Varaždinske županije i otkrijte kako priči nema kraja.

Možda ju baš vi nastavite.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije