Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasni lijekovi?

Pumpice za astmu mogle bi povećati rizik od raka prostate

astma
09.08.2010.
u 18:30

Potrebna su još mnoga istraživanja, a stručnjaci upozoravaju tek na mogućnost.

Tim australskih znanstvenika tražio je, ali i pronašao uzročno-posljedičnu vezu između astme i raka prostate, objavljuje Daily Mail. Naime, lijekovi koji se propisuju za astmu mogli bi povećati rizik od razvoja raka. Ugroženi su muškarci koji inhaliraju uz pomoć pumpica, opasnost od raka prostate kod njih iznosi 40 posto, dok najveća opasnost prijeti onim muškarcima koji pate od teškog oblika astme koji se liječi tabletama i injekcijama.
Rizik u ovoj kategoriji iznosi čak 70 posto.

Istraživanje je provedeno nad 1179 ispitanika, kroz analizu povijesti bolesti. Rezultati, koji idu tako daleko da govore kako sama dijagnoza astme znači 25 posto veći rizik od raka prostate, pokazuju da su od ove zloćudne bolesti češće obolijevali oni pacijenti koji su uzimali neku vrstu lijekova. Ovi podaci zabrinuli su više od pet milijuna Britanaca koji boluju od astme, no sami znanstvenici ogradili su se riječima da je nužno provesti daljnje studije i sugerirali pacijentima da ne prestaju s terapijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije