Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontracepcija

Prva pilula koja oslobađa prirodni hormon

tableta
VL
Autor
Diana Glavina
24.09.2010.
u 09:00

Pilulu ne smiju uzimati žene čja tjelesna težina premašuje 90 kilograma

Qlaira je ime prve kontracepcijske pilule koja oslobađa prirodni estradiol, identičan hormonu estrogen koji proizvodi žensko tijelo te spada u potpuno novu generaciju kontracepcijskih tableta. Odnedavno je registrirana i u Hrvatskoj i ovaj je tjedan ušla i na police naših ljekarni. Proizvođač “Bayer” pilulu je jučer predstavio hrvatskoj javnosti, a prof. dr. Velimir Šimunić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici, istaknuo je da je već 50 godina estrogenska komponenta u kontracepcijskim pilulama ostala ista, a s pilulom Qlaire prvi je put postalo moguće razvijati pilule bazirane na prirodnom estradiolu zbog jedinstvenog načina doziranja koje omogućava zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja.

Dodao je da je jedna od osnovnih karakteristika Qlaire da djeluje u koordinaciji sa ženskim tijelom tako što pilule pružaju odgovarajuću razinu hormona ovisno o danu ciklusa čime je omogućena dobra kontrola ciklusa i pouzdan kontraceptivni učinak. Ipak, najvažnije je, istaknuo je prof. Šimunić, da žene i u Hrvatskoj imaju veću mogućnosti izbora, jer kontracepcija se mora prilagođavati specifičnostima svake žene. Prije početka uzimanja bilo koje pilule, pa tako i Qlaire, žene moraju razgovarati sa svojim ginekologom. Kad su u pitanju nuspojave valja reći da je kao i druge pilule bezazlena za zdrave žene, ali ne i za njih oko osam posto koje pate od ozbiljnih migrena s neurološkim smetanjama, od srčanih oboljenja, ginekološkog karcinoma ili raka dojke te imaju više od 90 kilograma bez obzira na visinu. Pakiranje sadrži 28 pilula, i to 26 aktivnih i dvije placebo, kako se ne bi prekidao kontinuitet uzimanja tableta. Propisuje se na recept, a kutija za mjesec dana stoji 122 kune.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije