Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi broj Slanog&Slatkog

Provansa je sjajna, ali Istra je bajna

slano&slatko
Foto: slano&slatko
17.08.2016.
u 17:16

Domaća “kumasica”, masline, fantastičan kozji sir sa stancije Kumparička, domaće rajčice dozrele na suncu, kruh pečen pod pekom i natrljan domaćim češnjakom i premazan ružmarinom umočenim u par kapi maslinova ulja

Aj lipo je u Istri, lipo je u Istri piti i živiti, samo neka nan dura” Ovako glase stihovi kultne pjesme jedne od najpoznatijih istarskih grupa, Gustafa, koji su opjevali ne samo način života u Istri već i ono najljepše što zeleni polutok nudi.
Često su je prije petnaestak godina znali uspoređivati s Toskanom, no onda su shvatili da je ljepša nego Toskana, da se na malom području od Muggije do Preluka isprepliću priče tri zemlje o jednoj regiji, jednoj povijesti, jednoj tradiciji... 
Priče su to skrbnih ljudi koji cijene sve što zemlja rodi i sve što more podari. Onda su je jedno vrijeme uspoređivali s Provansom. Vjerojatno zbog vinograda i podruma u kojima se proizvode čuvena vina. Ondje se zaista dobro jede ma što naručili. Čak i sam naziv jela i način kako Francuzi kotrljaju riječi preko usana zvuči – slasno.
Nit poveznica bila je nonšalancija i opuštenost koja se ondje osjeća, mala mjesta daleko od mora, još pokoji Renault “katrica” koji lokalnim putevima vozi samo do vinograda, polja lavande kakve sade vrijedne obitelji poput Dragana Šerga i Sandre Oklen, suncokreti i sjajno pripremljena jela. No, tu usporedbe staju. Provansa je daleko, i tuđa je. Istra je blizu i – naša je. Ima sve što i Provansa, i još preko toga. I trku na prstenac i smotru volova, i svoje ribarske noći, svoju glazbu, svoj ritam... Provansa je sjajna, ali Istra je bajna. Nismo se pomaknuli dalje od Učke, štoviše, ostali smo u krugu od 30 kilometara – od mirisnog djevičanskog ulja, svježih dagnji, kobasice od magarećeg mesa, kozjeg sira, kruh smo ispekli ispod peke, a rajčice ubrali u vrtu. Limunadu smo pripremili od limuna koji rodi cijele godine, a iz kamenice ubrali cijeli buketić svježeg bosiljka, metvice... Kokicu smo kupili od susjede iz sela, baš kao i jaja za pohanje, a ljetne vrganje za paštetu ubrali smo u šumi. Terinu od povrća pripremili smo odabravši ono iz vrta stancije Meneghetti koje Danijela Pifar brižno zalijeva cijelo ljeto, a vino nam je odabrao Bojan Vuković.    Što smo pripremili pročitajte u magazinu za prave foodije Slano&Slatko, uz Večernji list, u subotu, za 7 kuna.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije