Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Proizvodi PIK Vrbovca od sada sadrže 25% manje soli

Manje soli više je za naše zdravlje
29. rujna 2016. u 08:45 372 prikaza
PIK
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/2

Prepoznajući potrebe potrošača za zdravijim, a jednako kvalitetnim i ukusnim proizvodima, PIK Vrbovec otišao je korak dalje te potvrdio da je inovativna kompanija koja prati trendove i prilagođava se tržištu. Vodeći se smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i slijedeći strategiju Republike Hrvatske o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli, PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio mesne proizvode sa smanjenim udjelom soli. Tako proizvodi pod brendom PIK od sada sadrže 25% manje soli, a istog su prepoznatljivog okusa i vrhunske kvalitete.

Zašto smanjiti unos soli?

Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, a što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5-6 grama. Unatoč tome, većina građana smatra da ne jede preslanu hranu, a brojna istraživanja potvrđuju kako je jedan od glavnih razloga – nedovoljna educiranost i svjesnost o štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Jeste li znali?

  • Prekomjeran unos soli u organizam vrlo često prouzročuje dijabetes, pretilost, srčane, bubrežne i plućne bolesti.

  • Smanjenje unosa soli na preporučenu dnevnu dozu pomaže pri smanjenju krvnog tlaka i rizika od kardiovaskularnih bolesti te moždanog i srčanog udara.

  • Kada bi se potrošnja soli smanjila na preporučene količine, globalne procjene govore da bi se moglo spasiti više od 2,5 milijuna života godišnje.

Kako smanjiti prekomjeran unos soli?

Najveću količinu soli u organizam unosimo nesvjesno kroz hranu, a uz nekoliko jednostavnih trikova moguće je ograničiti prekomjeran unos soli:

  • Kod pripreme jela veliku žlicu za dodavanje soli zamijenite manjom.

  • Kušajte hranu prije soljenja.

  • Maknite soljenku sa stola.

  • Poigrajte se začinima koji će nadomjestiti sol te uobičajena jela učiniti drukčijima, no prije svega zdravijima.

  • Čitajte deklaracije i birajte proizvode s manjim udjelom soli.

Cijeli asortiman mesnih prerađevina pod brendom PIK od sada sadrži 25% manje soli u odnosu na proizvode prije smanjenja. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ova projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje, a od sada i sa smanjenim udjelom soli. Ako želite znati što jedete, birajte PIK!

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality