Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatka nostalgija

Probajte pojesti samo jednu: Recept za omiljeni kolač djetinjstva sigurno nećete propustiti!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
05.11.2022.
u 06:00

Svatko ima neku poslasticu koju rado pamti iz djetinjstva. Nekome su to palačinke, nekome kiflice s orasima, kolač sa sirom..., a svima nam je zajednička ljubav prema princes krafnama - toj obožavanoj poslastici od kuhanog tijesta i slastičarske kreme.

Mnogi danas pribjegavaju pripremi ovog kolača u instant varijanti koju možemo nabaviti u svakoj trgovini, ali mi smo se radije odlučili za one u domaćoj radinosti.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Princes krafne

Za tijesto:

180 g glatkog brašna

3 jaja

100 ml ulja

125 ml vode

Za kremu:

6 jaja

100 g šećera 

1 vanilin šećer

malo ribane limunove korice

120 g gustina 

prstohvat soli

500 ml mlijeka

50 g maslaca

Dodatno:

šećer u prahu za posipanje

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema

Prvo napravite tijesto. U posudu stavite vodu i ulje i pustite da zakipi. Smanjite vatru, dodajte brašno i dobro ga sjedinite s uljem i vodom. To „kuhanje“ brašna traje svega par minuta. Ostavite smjesu da se prohladi pa počnite dodavati jedno po jedno jaje. Možete mutiti ručno, a još bolje i lakše ići će mikserom. Kad ste tijesto dobro umutili, žličicom (ili slastičarskom vrećicom) formirajte kuglice po papiru za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva i desetak minuta na 150 stupnjeva. Lagano ih izvadite iz pećnice i dok su još tople prerežite ih na pola

Nadjev možete napraviti dok se krafnice peku. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Odložite sa strane. Stavite mlijeko na vatru da zakipi, a nekoliko žlica odvojite sa strane. Žumanjke stavite u posudu u kojoj ćete kuhati kremu (neka bude s neprianjajućim dnom). Dodajte im šećer i vanilin šećer pa mikserom umutite pjenastu smjesu. Dodajte malo limunove korice i gustin, sve dobro izmiješajte i onda razrijedite s mlijekom koje ste odvojili. U žumanjke polako i pažljivo ulijevajte kipuće mlijeko neprekidno miješajući da se ne bi stvorile grudice. Sad uzmite mikser i miksajte dok je krema na laganoj vatri da se lijepo zgusne. Kad se krema zgunsula dodajte maslac koji ste narezali na kockice. Kad se maslac otopi, maknite s vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Za kraj još malo miksajte najmanjom brzinom da se sve lijepo poveže.

Neka se krema dobro ohladi prije nego krenete slagati krafnice. Na donji dio prvo stavite kremu, zatim šlag koji ste prethodno umutili pa na sve stavite kapicu od tijesta. prices kafne prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije