Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priuštite si nezaboravan i nadahnjujući izlet koji vas vodi u Svemir

Astronomski centar Rijeka
Foto: PR FOTO
1/9
PR
Autor
PR članak
13.10.2016.
u 10:32

U renoviranoj vojnoj utvrdi iz II. svjetskog rata koja se nalazi skoro pa u centru Rijeke pronaći ćete jedinstveni centar u Hrvatskoj i šire koji objedinjuje digitalni planetarij i zvjezdarnicu.

Svi posjetitelji planetarija smjeste se u udobne stolice u dvorani amfiteatarskog oblika te iz gotovo ležećeg položaja gledaju filmske projekcije (sinkronizirane na hrvatski jezik) na polukugli promjera 8 metara, na svodu iznad njihovih glava. Sjedeći tako u mraku, okruženi platnom koje prikazuje filmove na temu Sunčevog sustava, dalekih galaksija, novih svemirskih otkrića stvarno se mogu osjećati kao da su zaista otputovali u Svemir.

Osim filmova posjetitelji u planetariju mogu sudjelovati i u programu koji je zapravo show u živo pod vodstvom popularizatora astronomije gledajući u isti taj svod posut zvijezdama, galaksijama, planetima.

Moguće je i doživjeti stvarni Svemir promatrajući kroz teleskop u zvjezdarnici. Doživljaj je također nadahnjujuć jer se sve to zbiva na brdu s najljepšim pogledom na cijeli Kvarner, a krov je zapravo terasa caffe bar-a. Ostatak vremena provedite šećući se parkom s mediteranskom i planinskom vegetacijom i pogledajte srednjovjekovnu crkvicu.

Redovne projekcije u Centru na rasporedu su od utorka do subote, a raznolik program prikladan je za djecu stariju od 4 godine. Za grupe veće od 8 ljudi organiziraju se dodatne projekcije uz prethodnu najavu (filmovi i/ili show).

Cijene ulaznica za planetarij: za djecu, studente i umirovljenike 10, a za odrasle 20 kuna. Cijene ulaznica za zvjezdarnicu: 10 kuna.

Centar je također mjesto gdje se održavaju predavanja Akademskog astronomskog društva Rijeka, različite izložbe i radionice, ali i dječji rođendani, seminari, koncerti i slično.

Centar je dobitnik značajnih međunarodnih priznanja od kojih izdvajamo International Property Awards 2014 u kategoriji objekata od javnog interesa (Public Services Development) za područje Europe te prvo mjesto u kategoriji zabave za područje Kvarnera u sklopu projekta Najbolje u Hrvatskoj-izabrali građani.

Redovni program u planetariju periodu od 11. do 29. listopada 2016. godine:

  1. Filmovi:

  2. Utrka do Zemlje, utorkom u 18 sati;

  3. Vibrato, četvrtkom u 19.30 sati;

  4. Misija: Mars, subotom u 19.30 sati;

  5. Interaktivne (live) prezentacije:

  6. Zemlja – svemirski dragulj – NOVO, srijedom u 18 sati;

  7. Vodič noćnim nebom –jesen, petkom u 19.30 sati;

  8. Zemlja – svemirski dragulj – NOVO, petkom u 20.30 sati;

  9. matineja za najmlađe: Moj prvi pogled u nebo, subotom u 11 sati.

Zvjezdarnica radi subotom u 20.30 sati (ovisno o vremenskim uvjetima).

U sklopu redovnog večernjeg programa, u Centru se obilježava i Tjedan geoznanosti (9. – 15. listopada) 15-minutnom interaktivnom prezentacijom (show) pod nazivom Gibanje oceana: valovi i mijene.

Prodaja ulaznica:

  1. Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.), Sveti Križ 33, Rijeka

  2. putem interneta: www.mojekarte.hr

Kontakt: Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.)
T. 051/455-700; F. 051/455-701
astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr
www.astronomski-centar-rijeka.hr
Facebook Astronomski centar Rijeka

Želite prijaviti greške?