Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leteći brod

Prirodna optička iluzija zbunila ljude na društvenim mrežama: 'Ne razumijem kako je to moguće?

shutterstock
29.04.2020.
u 13:16

Optičke iluzije nalaze se svuda oko nas, a jedna žena uspjela je snimiti jednu te zbuniti korisnike društvenih mreža.

Monika Schaffner šetala je plažom Mount Maunganuija na Novom Zelandu kada je u daljini primijetila brod, koji joj je na prvu izgledao kao da lebdi iznad vode, a ne plovi po njoj. Odlučila je snimiti brod i video podijeliti na društvenim mrežama te je brzo zbunila ljude ovom optičkom iluzijom, prenosi ladbible.com.

Video je objavila na svom Facebook profilu te napisala: “Snimila sam ovaj optički fenomen koji je izgledao kao da brod lebdi u zraku.” No svi znamo da brodovi ne mogu letjeti, nego samo ploviti vodom, pa što je onda uzrok ovoj optičkoj iluziji?

Uzrok je zapravo fatamorgana, zbog kojeg se, tijekom mirnog vremena, vrući zrak nakuplja na hladni zrak te nastaje zrcaljenje u zraku zbog kojeg se ljudima pričinjavaju razni predmeti ili stvari koje inače nisu moguće. Fatamorgane često zbunjuje ljude, a tako je i ova 'letećeg broda' zbunila ljude na društvenim mrežama.

"Ne razumijem ovo. Može li netko objasniti? Ima li veze s maglom?", pitala se jedna korisnica. "Kako je to moguće? Sigurno postoji neko logično objašnjenje za ovo", glasio je jedan komentar. "Sigurno je zbog vjetra ili magle, nema što drugo biti"; zaključio je jedan korisnik.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Komentara 1

DU
Deleted user
14:12 29.04.2020.

Nisam znao da se fatamorgana (pričinjavanje) može snimiti. Ovdje je more iste boje kao i nebo. horizont je iza (iznad) broda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije