Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJERNICE ZA LIJEČENJE

Prijevremena ejakulacija nije više tabu

Impotencija
Foto: Shutterstock
26.01.2017.
u 20:57

Patnja pacijenta ključni je element pri dijagnostici ovog seksualnog problema

Hrvatski su stručnjaci definirali i objavili prve domaće smjernice za dijagnostiku i liječenje prijevremene ejakulacije. Taj seksualni poremećaj muči, prema rezultatu istraživanja, 14 posto muškaraca u Hrvatskoj.

No, o seksualnim teškoćama u nas se generalno nedovoljno govori iako i prijevremenu ejakulaciju kao i druge seksualne poremećaje, uz ostala obilježja, definira i patnja muškarca i njegove partnerice.

Navedena patnja jedno je od obilježja poremećaja i stoji u smjernicama za dijagnostiku koje su rad više liječnika i profesora s različitih hrvatskih sveučilišta, studija i bolnica te stručnih medicinskih društava poput Hrvatskog urološkog društva, Hrvatskog društva za seksualnu terapiju, Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatskog psihijatrijskog društva.

Svi su suglasni da oboljelima od tog seksualnog problema treba pristupiti multidisciplinarno.

“Dijagnoza se postavlja na temelju dobre i sveobuhvatne anamneze koja treba uključiti i prisutnost/odsutnost drugih često komorbidnih stanja (npr. erektilne disfunkcije, anksioznosti) te utvrđivanje vrste prijevremene ejakulacije.

Važno je savjetovanje bolesnika (i po mogućnosti partnerice) o tom stanju i mogućnostima liječenja”, stoji u objavljenim smjernicama.

Smjernice su zadržale međunarodni dijagnostički kriterij tog problema prema kojemu prijevremena ejakulacija znači ejakulaciju tijekom minute nakon vaginalne penetracije. Liječnike se upućuje da pri dijagnosticiranju, među ostalim, moraju utvrditi je li se taj seksualni problem javio odmah nakon početka seksualne aktivnosti muškarca ili iznenada kasnije u životu.

Ta činjenica, naime, razlikuje dvije vrste (primarnu i sekundarnu) prijevremenu ejakulaciju, a potom je različito i liječenje.

“S obzirom na to da pacijenti nisu skloni sami započinjati razgovor o seksualnom zdravlju i seksualnim problemima, već očekuju da ih liječnik ili drugi stručnjak pita o tom aspektu njihova života, čak i kad imaju neki seksualni problem, preporučujemo svim liječnicima, psiholozima i medicinskim sestrama da prilikom uzimanja anamneze pitaju i o seksualnom funkcioniranju.

U najkraćem obliku to pitanje može glasiti: Imate li kakvih seksualnih problema”, upućuju smjernice.

Uz uzimanje detaljne anamneze preporučuje se i fizikalni te endokrinološki pregled pacijenta, a po potrebi i laboratorijske pretrage hormona štitnjače treba li razmotriti bolest štitnjače kao mogući uzrok prijevremenoj ejakulaciji.

U liječenje se pak svakako preporučuje uključiti partnericu muškarca, tim više jer, kako je napisao i stručni tim, prijevremena ejakulacija dovodi i do emocionalnog udaljavanja. Uz edukaciju o tom seksualnom problemu i njegovim uzrocima, liječenje je i farmakološko odnosno lijekovima te uz psihoterapiju, bihevioralne tehnike i funkcionalno seksološko liječenje.

Ovo potonje znači edukaciju pacijenata, učenje tehnika disanja itd. Liječnik će ocijeniti što je za konkretnog pacijenta optimalno.

Inače, dosad je više puta ponovljeno da oko četvrtina ljudi tijekom života ima neki seksualni problem. 

>> Igrice u krevetu su vam prekratke? Evo kako možete izdržati – dulje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije