Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dok vas smrt ne razdvoji

Prije no što se odluče na brak, svi parovi bi trebali proći kroz ovo

Shutterstock
11.11.2018.
u 07:00

Stručnjaci savjetuju kako se kvalitetno pripremiti za dugotrajan i sretan brak

Kad nekog upoznamo i započnemo ljubavnu vezu potrebno nam je određeno vrijeme da sami odlučimo je li ta osoba prava za nas i da na temelju zajedničkih iskustava postupno izgradimo bliskost i povjerenje – tvrdi za HuffPost, bračna i obiteljska terapeutkinja Becky Whetstone. To je temelj koji partnerima u vezi pomaže da jednako uspješno „brode“ kroz mirna i burna vremena.

Stručnjaci za bračne odnose kažu da je svaki odnos različit, ali unatoč tome smatraju da bi većina parova trebala proći kroz ova iskustva prije nego se odluče okruniti vezu brakom.

Otiđite zajedno na dugo putovanje

Bez obzira odlučite li se na proputovanje Europom ili otkrivanje dalekih egzotičnih zemalja bit će korisno vidjeti koliko se možete osloniti na partnera u nekim neočekivanim situacijama poput kvara na automobilu usred ničega, među potpunim strancima s kojima se možda teško sporazumijevate. Hoćete li oboje pritom ostati pozitivni ili će vas uhvatiti malodušnost i nervoza? To može biti izvrstan lakmus test za to kako ćete se nositi s izazovima koji će se pojaviti kasnije u životu.

Uspješno riješite barem jednu veliku svađu

Možele li razgovarati uz međusobno uvažavanje? Komunicirate li na pristojnoj razini ili jedno drugo napadate, prebacujte krivicu, zauzimate obrambeni stav ili još gore – želite da bude kako vi kažete ili nikako? Jeste li u stanju, nakon što ste kod svog partnera uočili jednu od navedenih osobina, uzeti dah, smiriti se i nastaviti razgovor? Možete li uopće doći do rješenja koje jednako zadovoljava obje strane? Ako niste u stanju prebroditi svađe na samom početku veze, kad sve pršti od zaljubljenosti, što možete očekivati od sukoba koji su neizbježni čak i u najboljim danima braka?

Razgovarajte o djetinjstvu i obiteljskoj povijesti

Tko je vaš partner i u što vjeruje najbolje ćete saznati upoznate li njegovu obitelj i njihove navike. Jesu li članovi njegove obitelji otvoreni i prijateljski nastrojeni jedni prema drugima i prema ljudima koje upoznaju? Misli li vaš partner da roditelje treba staviti ispred vas i vašeg braka? Što više znate i razumijete jedan o drugome, čvršći će biti vaš odnos.

Napravite zajednički budžet i pridržavajte ga se

Financije su čest razlog sukoba u braku. Prije nego odlučite s nekim provesti život dobro je znati kakav je njegov odnos prema novcu i hoćete li poštovati unaprijed dogovreni budžet i biti u stanju učinkovito upravljati zajedničkim novcem. Možda je dobra ideja da započnete s manjim iznosom, na primjer, odredite koliko novca želite potrošiti tijekom vikenda i pokušajte se unutar zadanog budžeta zabaviti i pokriti sve obveze.

Prebrodite teško razdoblje i izađite iz njega kao pobjednici

Lako je voljeti nekoga kad stvari idu dobro, ali kad vezu pometu oluje tek tada možemo vidjeti temelji li se naš odnos na ljubavi ili zaluđenosti. U svakom odnosu kad-tad na površinu izbijaju frustracije i stare rane. Važno je imati „akcijski plan“ za krizne situacije kada na scenu stupe problemi, strah ili ljutnja. Ništa ne stavlja vaš odnos na kušnju tako snažno kao poteškoće u vezi. Tada tek znate kakav ste odnos s partnerom izgradili i koliko je vaša veza sigurna. Kad problemi prevladaju što vi radite – raspadate se i bježite jedno od drugoga ili se čvrsto primite za ruke i razgovarate?

Posjetite terapeuta za parove

Parovi moraju odvojiti vrijeme za razgovor s nekim tko razumije dinamiku dobre komunikacije u vezi. Cilj je naučiti kako slati i primati poruke na način koji pokazuje poštovanje prema drugoj osobi i ne šteti vašem odnosu. To zvuči jednostavno, ali nije – pogotovo ako su ljudi osjetljivi i osjećaju se povrijeđenima i kad partneru to nije bila namjera.

Živite zajedno

Dijeljenje stambenog prostora pomoći će vam da shvatite što vas uznemiruje u pogledu vaših razlika, potreba i prioriteta i možete li prihvatiti partnera sa svim njegovim manama i vrlinama. Također, tijekom zajedničkog života, shvaćate važnost timskog rada i poštovanja dok se bavite svakodnevnim sitnicama. Upravljanje zajedničkim životom mnogo je teže nego upravljati svojim vlastitim. Kroz iskustvo zajedničkog života bolje upoznajte svog partnera i sebe. Prisiljeni ste pomicati granice, razviti intimnost i partnerski odnos koji će utjecati na vaš osobni rast i razvoj.

Kad seksualni život postane rutina budite spremni otvoreno razgovarati o tome

Prirodno je da seksualni život u vezi prolazi kroz burnije i monotonije razdobolje. Nije dobro kad ovo drugo potraje jer može rezultirati razočaranjem i odbijanjem. Ako se vaš partner počne ponašati kao sustanar, to je prvorazredna prilika za iskren razgovor u kojem padaju maske i jasno se komuniciraju želje i očekivanja u seksu. Koliko seksualnog kontakta želite? Koliko je dopušteno eksperimentiranje u seksu? Pronađite način kako intiman odnos održati svježim. Na vrijeme kreirajte strategije kojima ćete izbjeći razočaranje u krevetu do kojeg dolazi kad uzbuđenje privremeno ili trajno izostane.

Ključne riječi

Komentara 5

LA
Laura Anny
07:37 11.11.2018.

Jedno od pitanja u zadaci iz engleskog mog djeteta je bilo, 'jesi li ikad dozivio/la da si izgubio/la prijatelja zbog, da se vjencao/la' - odgovor moga djeteta 'ne, nikad nisam imao/la prijatelja kojeg sam izgubio/la zbog njegovog (njenog) vjencanja. Danas svedjani slave dan oceva.

RA
raikonen
11:11 11.11.2018.

I kad obavite sve te gluposti,udate se i poženite,utvrdite da vam se ne slažu krvne grupe i postoji velika mogućnost degeneracije. Prva stvar koja bi se trebala utvrditi je krvna kompatibilnost,a onda sve drugo

AU
austrougarskigeneral
10:04 11.11.2018.

brak je postao kratkotrajna sreća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije