Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez nadzora

Previše televizije kod djece može uzrokovati promjene u mozgu

televizija
Thinkstock
22.05.2012.
u 16:09

Zaokupljenost malim ekranima raste iz dana u dan, a posebno su joj izložena djeca koja postaju sve ovisnija

Djeca danas počinju gledati televiziju s prosječno osamnaest mjeseci. Najnovija istraživanja pokazuju da će djeca rođena danas do svoje sedme godine možda provesti cijelu jednu godinu gledajući televiziju, zaključeno je na godišnjoj konferenciji britanskog Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje u Glasgowu.

Današnja djeca provode prosječno 6,1 sat pred ekranima kojima su okruženi, dok 11-godišnjaci imaju pristup do čak pet ekrana u kući. Pretjerano "buljenje", kazao je psiholog Aric Sigman na predavanju, povezano je s dijabetesom i pretilošću, ali i srčanim oboljenjima. Videoigrice  izazivaju trajne promjene u moždanom sklopu slične onima koje ostavlja konzumacija droge.

Tehnologija, naglasio je, ne bi smjela biti rizik ili teret za zdravlje nego omogućiti lagodniji život. No djeca često i ne znaju za štetne posljedice pretjerane konzumacije, dok roditelji ni sami ne znaju kako se postaviti. Iako stručnjaci preporučuju da djeca TV gledaju tek od treće godine, kako bi ih umirili, roditelji ih često puštaju da sami i neograničeno gledaju televiziju. A zapravo bi samo trebali odrediti jasne granice.

Ipak, mnogi od njih granice bi trebali postaviti sebi, kaže Sigman, jer njihovu nedosljednost u uporabi tehnologije djeca će vrlo vjerojatno usvojiti kao poželjno ponašanje.

– Roditelji koji stalno provjeravaju dolazne poruke na svojim pametnim telefonima i iPadima pred djecom mogu tu djecu potaknuti na pretjerano "buljenje" u male ekrane – kaže.

 

Komentara 1

02
0206
08:17 24.05.2012.

bljuv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije