Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spolne bolesti

Prevencija širenja HPV-a kroz štivo za djevojke

'onemisle_nnn_ziv_011210'
''
02.12.2010.
u 11:25

Knjiga “One misle da smo male” Julijane Matanović i Anke Dorić upozorava da je informiranost o HPV-u još nedostatna

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Međutim, informiranost o HPV infekciji još je nedostatna, a svijest o važnosti prevencije nedovoljno je razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima.

Da bi se taj problem približio ponajprije mladoj populaciji, nastala je knjiga “One misle da smo male” (izdavač Mozaik knjiga), zapravo književno-dokumentarna priča o jednoj ženskoj sudbini (iz pera književnice Julijane Matanović), s kojom se u jednostavnoj formi isprepliće stručno medicinsko štivo (iz pera liječnice Anke Dorić). Životna priča ispričana riječima adolescentice Matije i njezino viđenje bolesti koja se dogodila njezinoj majci zasigurno će senzibilizirati i širu javnost na važnost prevencije i kontrole HPV-a i drugih spolno prenosivih infekcija.


 – Ova je knjiga s jedne strane fikcija kako bi privukla pozornost čitatelja, a s druge istinski vodič koji uvelike pridonosi prevenciji raka vrata maternice, pružajući čitatelju jasnu informaciju o uzrocima te bolesti i kako se ona može spriječiti. Ova iznimno zanimljiva knjiga nezaobilazno je štivo za majke i kćeri: može im spasiti život – rekla je o knjizi dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđera Boškovića.

Ključne riječi

Komentara 10

MI
mica1111
11:39 02.12.2010.

...inače muškarcima na znanje... ...kad imate bradavice na piši znajte da su to virusne bradavice i da ih trebate liječiti,jer HPV presosite na svoje partnerice...

OB
-obrisani-
11:49 02.12.2010.

Za svaku pohvalu.

MI
mica1111
11:36 02.12.2010.

...eto,glavno da smo mi organizirali Porno sajam,a kako zaštiti zdravlje žene koga briga... ...to nam kao nije važno,ili nije dovoljno uzbudljivo... ...eto,čak vam ni ginekolog neće napraviti test na HPV virus ukoliko ga ne pitate i ne zatražite,a tih virusasa ima raznih,od kojih su neki vrlo opasni i mogu izazvati rak maternice... ...kad bi žene znale da imaju takvu vrstu HPV virusa sigurno bi više obratile pozornost na svoje zdravlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije