Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupovanje

Prevelik izbor proizvoda u trgovinama vodi u depresiju

Trgovina
Antonio Bronić
22.01.2010.
u 10:29

Psiholozi objašnjavaju da smo svaki put kad odaberemo istovremeno zabrinuti da je naš izbor pogrešan. Što je više izbora, to je veće žaljenje

Ako ste ikad zbunjeno stajali pred policom u trgovini i pitali se koji od mnogih brendova kave, šampona i drugih proizvoda odabrati, niste jedini. Samo odabir mlijeka može potrajati jer postoji punomasno, obrano, s dodatkom vitamina, kozje, sojino, zobeno... Tu su i nebrojene vrste sireva, tjestenine, pića...

Međutim, zbunjenost nije jedini osjećaj koji potiču pune beskonačno pune police, kažu znanstvenici. Od previše izbora u trgovinama možemo se osjećati jadno, pa čak i depresivno, zaključili su psiholozi. Objašnjavaju da je to zato što svaki put kad odabaremo, istovremeno smo zabrinuti da je naš izbor pogrešan. Što je više izbora, to je veće žaljenje, smatraju. Kad se to žaljenje ne događa samo u trgovini nego se preslika i u svakodnevni život i na posao, kod čovjeka može dovesti do nesigurnosti i depresije.

Izbor je dominantna tema i u reklamama, jer one idu za tim da pokažu kako ćete biti bolja osoba ako izaberete baš njihov proizvod. Izbor je osim toga znak slobode. Ali, ponekad je jednostavno previše izbora. Tako današnji mladi imaju puno više slobode nego što su to imale prethodne generacije pri odabiru karijere, emocionalnih veza i u drugim važnim odlukama. Ali ova emancipacija može ih dovesti i u nevolju kad upadnu u krizu i kad mladi čovjek treba pomoć obitelji, od koje se distancirao.

To ga vodi depresiju, anksioznost, potiče suicidalne misli i zloupotrebu droge, kažu psiholozi, koji ponovno upozoravaju da mogućnost izbora može imati i svoju negativnu stranu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar vaksalainen
vaksalainen
10:47 22.01.2010.

u da... ovo mi je najveci problem u zivotu... ti psiholozi trkeljaju samo da trkeljaju

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
10:59 22.01.2010.

napokon je znanstveno objašnjeno nezadovoljstvo sadašnjim sustavom i hvaljenje prošlog sustava: - umjesto Plavog radiona sad moraš birati između Ariela, Faxa, Bonuxa... - umjesto jedne partije sad moraš izabrati između nekoliko desetaka stranaka i strančica - umjesto jednog predsjednika nudi ih se 12 - umjesto jednog TV-programa možemo birati između barem desetak - umjesto PTT-a imamo nekoliko fiksnih i mobilnih operatera i kurirskih službi - yugo i četvorke u ukupno pet boja karoserije zamijenilo je stotinjak drugih modela i boja i da li nam je stvarno zbog toga bolje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije