Pretvorite balkon u mirisnu oazu: Ovih 7 začinskih biljaka možete posijati već danas
Uzgoj začinskog bilja na balkonu ili terasi odličan je način da osigurate svježe arome za svoju kuhinju, a mnoge vrste možete posaditi već u veljači. Iako je još uvijek hladno, neke biljke dobro podnose niže temperature, pogotovo ako ih zaštitite od mraza ili uzgajate u zatvorenom prostoru. Donosimo vam sedam začinskih biljaka koje možete posaditi na svom balkonu već ovih dana.
Peršin: Peršin je otporan na hladnoću i može se sijati već u veljači, bilo na otvorenom ili u posudama u zatvorenom prostoru. Za klijanje mu je potrebno 2-3 tjedna, a uspijeva na sunčanom ili polusjenovitom mjestu s dobro dreniranim tlom.
Vlasac: Vlasac je višegodišnja biljka koja se lako uzgaja i otporna je na hladnoću. Možete ga posijati u posude na balkonu, a čim počne rasti, listove možete koristiti kao dodatak jelima. Potrebno mu je dosta svjetla, pa ga stavite na sunčanu stranu.
Majčina dušica: Ova aromatična biljka voli sunce i dobro podnosi hladnije temperature. Sjetva u veljači može se obaviti u zatvorenom prostoru, a kada prođe opasnost od mraza, presađuje se na balkon. Osim u kulinarstvu, koristi se i za pripremu ljekovitih čajeva.
Kamilica: Iako nije klasično začinsko bilje, kamilica je izvrsna za pripremu čaja i ljekovitih pripravaka. Sjeme se može sijati u veljači, a preferira sunčana mjesta. Lagana i propusna zemlja idealna je za njezin rast.
Kopar: Kopar je jednogodišnja biljka koja voli hladnije vrijeme i može se sijati rano u godini. Brzo klija i raste, a njegovi listovi i sjemenke koriste se u kuhanju. Potrebno mu je dosta svjetla i redovito zalijevanje.
Origano: Origano je izdržljiva biljka koja može podnijeti niske temperature. Može se uzgajati u posudama na balkonu, a klijat će ako mu osigurate toplinu i svjetlo. Koristi se u brojnim jelima, posebice u mediteranskoj kuhinji.