Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Pretjerana upotreba mobitela može uzrokovati tumor mozga

mobitel
Marko Jurinec/VLM
16.06.2010.
u 12:07

Stručnjaci upozoravaju da se upotreba mobitela smanji na minimum te da se aparat drži što dalje od tijela tijekom korištenja.

Ako ste među četiri milijarde koji veći dio dana hodaju uokolo s mobitelom na uhu ne bi bilo loše uzeti u obzir rezultate najnovije studije koja otkriva kako je kod korisnika mobitela čak pet puta veća mogućnost pojave tumora mozga nego kod onih koji ih ne koriste.

U Interphone studiji koju je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u više od 13 zemalja zaključeno je da više od pola sata razgovora na mobitel dnevno može povećati rizik od tumora mozga za 40 posto.

- Ovo otkriće upućuje na to kako bi moglo doći do epidemije tumora na mozgu ako se ljude ne upozori na vrijeme da mobitele trebaju koristiti pametno – objasnio je Lloyd Morgan, član američke grupe Environmental Health Trust dodavši kako svima treba biti jasno da mobitele treba cijelo vrijeme držati udaljene od glave i tijela.
Unatoč ovim zabrinjavajućim statistikama, mnogi vjeruju kako problem nije tako ozbiljan kako se na prvi pogled čini s obzirom na to da neki znastvenici tvrde kako ti rezultati nisu konačni te da je moguća i statistička pogreška u izračunu.

- Upozorenja u kojima se spominje "epidemija tumora mozga" su preuveličana. – izjavio je Ed Yong, šef informativnog odjela britanskog Instituta za istraživanje raka dodavši kako "u većini studija nije otkrivena povezanost između mobitela i raka".

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se upotreba mobitela smanji na minimum te da se aparat drži što dalje od tijela tijekom korištenja.

Ključne riječi

Komentara 2

TA
tajči4
21:56 16.06.2010.

da ,do nedavno se tvrdilo sa nema veze tumor s mobitelima i eto ti obrata,mene boli đon za te stvari koristim ih rijetko i trošim 50 kn svakih 6 mj da ne izgubim broj a ne trošim stotine kuna mjesečnoo ko većina koja ima mobitele, da ne govorim o mladima koji očito zaboravljaju druge oblike komunikacije

MO
Morkin
13:53 16.06.2010.

Kad se prije 10tak godina prvi put u svjetskoj javnosti počelo nešto više govoriti o povezanosti mobitela i tumora na mozgu, isplivao je i podatak da su vodeće američke odvjetničke kompanije u svoje dugoročne poslovne planove, i to kao jednu od NAJVAŽNIJIH prihodovnih stavki, stavile i zaradu od provizija na skupne sudske odštetne zahtjeve žrtava mobitelskog zračenja, nalik masovnim, desetine milijardi $ teškim tužbama protiv duhanske industrije u 90tim. Dakle, još nije NITI BILO DOKAZANO, kako mobiteli uzrokuju rak mozga, a fiškali su već samouvjereno 2000te odlučili kako će, bez obzira na, ma kakvu god istinu, oni \"uvjeriti\" sudove i američku (samim tim i svjetsku) javnost u kancerogenost istih. I natjerati proizvođače i operatere da istovare desetine milijardi $, dobrim dijelom i u njihove džepove. Desetljeće je već prošlo (kad prije?!?) pa baš me zanima do kud se došlo s tim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije