Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pretilost utječe na kvalitetu i broj spermija

Znanstvenici su pretilost kod muškaraca povezali s manjim brojem spermija, manjim volumenom i koncentracijom sperme te njihovom slabijom pokretljivošću.
23. rujna 2017. u 16:49 2 komentara 411 prikaza
Pretilost
Foto: Thinkstock

Rezultati novog istraživanja u kojemu je sudjelovalo 1285 muškaraca pokazali su da je pretilost povezana s manjim brojem spermija, manjim volumenom i koncentracijom sperme te njihovom slabijom pokretljivošću i većim nedostacima na spermijima.

Stephanie i Arryn Skupila hrabrosti Fotografije ovog zaljubljenog para osvojile su sve, a evo i zbog čega

Grupa indijskih znanstvenika ustanovila je da pretilost može vrlo negativno utjecati na kvalitetu spermija, a njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Andologia prva su studija o abnormalnostima spermija kod pretilih muškaraca, prenio je Independent. 

Istraživanje, što ga je vodio dr. Gottumukkala Achyuta Rama Raju, voditelj indijskog Centra za potpomognutu oplodnju u IVF klinici Krishna u Visakhapatnamu, temelji se na kompjutorski potpomognutoj analizi spermija. Rezultati su pokazali da bi se liječnici, prije nego što savjetuju parovima potpomognutu oplodnju u obzir trebali uzeti i liječenje pretilosti budućeg oca djeteta, s obzirom na to da su zdravlje i reproduktivna učinkovitost spermija kod pretilih muškaraca ugroženi. 

"Rezultati naše studije upućuju na to da bi se liječnici trebali fokusirati na indeks tjelesne mase (BMI) budućeg oca. Otprije je poznato da su muškarci kod kojih je taj indeks normalan, a to znači 20 do 25, imali višu razinu spermatozoida nego pretili muškarci", kazao je. 

Znanstvenici su pretilost kod muškaraca povezali s manjim brojem spermija, manjim volumenom i koncentracijom sperme te njihovom slabijom pokretljivošću i većim nedostacima na spermijima te podsjetili da pretilost utječe na hormonsku ravnotežu kod muškaraca te posljedično na proizvodnju zdrave sperme.

"Masno tkivo utječe na metabolizam spolnih hormona, što ometa stvaranje spermatozoida. Ginekolozi i ostali specijalisti trebali bi se fokusirati na smanjenje tjelesne težine pretilih muškaraca prije nego što paru savjetuju potpomognutu oplodnju", ističe dr. Ramaraju. 

U slučaju kada muškarac ima povećan BMI i ustanovljeno je da nije u potpunosti plodan, a žena je plodna, njezin će visoki stupanj plodnosti kompenzirati nisku kvalitetu spermatozoida te takav par neće imati problema da začme dijete. No ako su oba partnera pretila, problemi su gotovo uvijek neminovni jet i debljina kod žena negativno utječe na mogućnost oplodnje. 

seks zapamtite Ovo je ženi najvažnije u seksu, a dobro je i za muškarce Chili sada znate Mislite li da se ništa neće dogoditi ako pojedete ljuto? Varate se, i nema veze s probavom seks e, da.... Bojite se da ste prebrzi? Evo koliko seks traje kod većine parova
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • kupatilo:

    pricate i pisete gluposti.Mnoge znam bas kojisu pretili a imaju i po deset i vise djece.

  • Avatar Jug3
    Jug3:

    Daj vise prestanite izmisljati reci.! Vidite ,da i sami Hrvati ne znaju sta je to "pretilost".