Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Londonska klinika prva rabi NHS skener za pregled srca

Pregled srca u četvrtini sekunde

magnetska rezonancija
Arhiva VL
Autori: Diana Glavina, Zdravko Cesar
15.11.2009.
u 21:16

Aparat stoji milijun funti, a prikazuje sliku visoke rezolucije, što omogućuje liječnicima da postave točnu dijagnozu.

Najnovije svjetsko dostignuće u medicini, točnije obradi krvnih žila i sprečavanju mogućeg infarkta, zove se NHS skener. Prvi je prošlog mjeseca stigao u Londonsku kliniku, jednu od vodećih kardijalnih ustanova te vrste u Velikoj Britaniji, objavio je britanski Times.

Aparat stoji milijun funti, a prikazuje sliku visoke rezolucije, što omogućuje liječnicima da postave točnu dijagnozu i otkriju sve znakove koji upozoravaju na eventualne bolesti i u budućnosti. Sadašnje su pretrage uglavnom invazivne i ne daju prognozu pacijentima.

Najčešće se utvrđuje trenutačno stanje tako da pacijenti nisu znali u kojoj mjeri su i dalje potencijalno podložni mogućem infarktu ili nečem sličnom.

Novi NHS skener, poznatiji pod imenom Definition Flash, proizveo je Siemens i koristi se kompjutorskom tomografijom (CT) kako bi se dobila trodimenzionalna slika prsnog koša i posebice područje srca. To je potpuno bezbolna pretraga i donosi detaljnu sliku u jednoj četvrtini sekunde, čime praktično ne ozračuje pacijente ili samo minimalno.

NHS je prije svega neinvazivna metoda uz gotovo nikakvo zračenje, komentirao je prof. Anthony Mathur, šef u Bartsu i Londonskom NHS Trustu. I samo dvadesetak minuta nakon što uđete u sobu za preglede, možete lagano i izaći bez ikakvih posljedica i problema.

Novi uređaj trebao bi zamijeniti sve one dosadašnje invazivne pretrage srca u kojima se brojne igle ubadaju u različite dijelove tijela, a pritom se koristi i zračenje koje sasvim sigurno nije dobro.

I te se pretrage uglavnom rade na pacijentima kod kojih je već dijagnosticiran problem sa srcem, dok se NHS može koristiti i kod zdravih ljudi koji samo žele provjeriti u kakvom je stanju njihovo srce.

Prije se, po analizama stručnjaka, čak osam pacijenata koji su zbog problema došli na srčane pretrage već na vratima vraćalo natrag jer nisu zadovoljavali kriterije hitnog primanja u bolnicu. Pretrage na novom aparatu u preventivnom smislu mogao bi obaviti svatko bez ikakvih problema.

Komentara 1

MI
mikimaus
00:44 16.11.2009.

Ne zove se NHS skener, nego Definition Flash, Siemensov skener kojeg je kupio NHS (National Health System - britansko javno zdravstvo).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije