Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Predškolska djeca premalo vremena provode u prirodi

Čak 50 posto djece ne provodi dovoljno vremena na otvorenom u prirodi. Roditeljima je lakše djetetu uključiti računalo nego ga izvesti u šetnju
11. travnja 2012. u 13:12 2 komentara 3 prikaza
dijete laptop računalo
Foto: Photos.com

U američkom istraživanju u kojem je sudjelovalo 9000 roditelja manje od 50 posto majki i tek četvrtina očeva u svoje slobodno vrijeme djecu izvodi u park ili šetnju. Ni lijepo vrijeme ne navodi ih da se s djecom druže, primjerice, pred televizorom.

Pedest posto djece roditelja koji su sudjelovali u istraživanju provodilo je vrijeme izvan kuće igrajući se barem sat vremena s jednim od roditelja. Odgovor na pitanje zašto takve aktivnosti nisu učestalije vjerojatno se krije u prezaposlenosti roditelja kojima je teško organizirati vrijeme za igru u prirodi, tvrde znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu. Američko udruženje za sport i tjelesne aktivnosti preporučuje da djeca na otvorenom borave barem sat vremena kako bi se spriječila pretilost u djetinjstvu i omogućio normalan rast i razvoj. No, ovo je istraživanje pokazalo da se čak 66 posto majki i 86 posto očeva oglušuje na te savjete.

 

Elipso

  • liliZG:

    U Americi.....

  • Lavica7:

    I kod nas se sve vise vremena provodi po shopping centrima nego u parkovima.