Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz svega se uči...

Pravila otvorene veze koja vrijede i u "običnim" vezama

seks, partneri, par (1)
Thinkstock
03.04.2013.
u 13:15

Zanimljivo, postoje neki elementi iz otvorenih veza koje možemo primijeniti i na našu vezu te je učvrstiti...

Novinarka Jo Piazza potaknuta mnogim "otvorenim" vezama oko sebe, proanalizirala ih je i pokušala pronaći neke svjetle točke. Kad je počela "kopati", kaže, pronašla je da su partneri u otvorenim vezama djelovali vrlo sretno i posvećen jedno drugome, stoji na Yahoo Shine.

Tri pravila otvorene veze koja vrijede za bilo koju vezu:

1. Možete sami smišljati pravila za svoju vezu. Važnu stvar koju donose otvorene veze je to da ne morate nužno slijediti definiciju svojih roditelja kako stvaran brak ili veza mora izgledati.

- Dogovorom određujete koliko ćete vremena provesti zajedno. Možete izabrati da svaku noć spavate zajedno, ili da jednu noć tjedno provedete u vlastitom prostoru. Možete odrediti kako želite provesti odmor. Zamislite kolika je sloboda kada konačno shvatite da ne morate (i nije potrebno) provoditi svaki odmor na istom mjestu sa svojom ili partnerovom obitelji - govori obiteljska savjetnica Diana Adams koja je i sama u otvorenoj vezi već šest godina.

2. Partner ne mora biti sunce vašeg života, mjesec, zvijezda, najbolji prijatelj, tenis partner i maser.

Parovi u otvorenim vezama znaju da jedna osoba nikako ne može udovoljiti njihovim potreba, odnosno da na svijetu ne postoji savršena osoba koja će za vas i uz vas podnositi pritisak (vašeg) života. Zaboravite sve one ljubavne pjesme tipa "ti me činiš potpunom osobom" jer ta konstatacija naprosto nije točna. Tko bi to trebao ispunjavati vaše seksualne i emotivne potrebe, a usput još imati iste interese kao i vi, spašavati vas od dosade i skidati vam opterećenje od svakodnevnog života? Za to postoje drugi ljudi, primjerice prijateljice kojima se možete pojadati ili se dobro ispričati...

- U otvorenim vezama ne očekujemo da će nam jedna osoba biti sve. Možemo biti suputnici, ali na kraju dana vi ste svoja osoba, sa svojim potrebama koje moramo sami ispuniti...

3. Želite li sjajnu vezu, prihvatite potpunu iskrenost i budite emotivno jači.

U otvorenim vezama nema ljubomore zato što su ljudi, u principu, bolje upoznati s vlastitim nesigurnostima i preuzimanjem odgovornosti za svoje osjećaje. Takvi parovi češće će se upuštati u otvorene "teške" razgovore. Čim izrečete nešto, smanjuje se želja za time, pa biste svakako vi i vaš partner trebali razgovarati o željama, identificirati osjećaje o tim željama te ih raspraviti. To vam može poslužiti za jačanje veze.

I još jedna bitna stvar je biti iskren sa partnerom i povjeriti mu svoje želje primjerice za upoznavanje druge osobe i sl. Zapravo, takav pristup može dovesti do manje preljuba.

- Vjerujem u krajnju iskrenost i slušanje. Ako vaš partner ima želju koja vas može uznemiriti, pružite mu priliku da to i objasni i saslušajte ga do kraja. Otvoreni odnosi zahtijevaju razinu snažne emocionalne kontrole, a to možete postići samo ako radite na sebi kako biste postali samosvjesna osoba - zaključuje Adams.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije