Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provjetrite češće

Pospanost na poslu? Da i za to postoji poseban razlog

posao
Vl foto
22.10.2012.
u 11:26

Obilni obroci i nedovoljno sna tijekom noći uzrok su popodnevne pospanosti. Međutim znanstveno je dokazano da zagušljivost može biti presudna za koncentraciju i odlučivanje...

Na zagušljivost u zatvorenim uredima često se žale mnogi zaposlenici. Znanstvenici su otkrili da je upravo visoka koncentracija ugljičnog dioksida u uredima i učionicama smetnja razvoju optimalne razine koncentracije i utječe na sposobnost odlučivanja.

Ugljični dioksid u uredima proizvode ljudi svojim disanjem, a njegova koncentracija može porasti do 100 ppm-a (parts per million ili broj čestica na milijun čestica je učestala mjera za izražavanje koncentracije plinova), dok ona na otvorenom iznosi oko 380 ppm-a.

Znanstvenici na Državnom sveučilištu New York i u laboratoriju Lawrence Berkeley na sveučilištu u Kaliforniji otkrili su da su koncentracije ugljičnog dioksida u sobama za sastanke, gdje se okuplja veći broj ljudi, još i više, pa je to jedno od objašnjenja zašto se mnogima tijekom sastanka prispava. U školskim učionicama koncentracije često prelaze 1000 ppm-a, a povremeno mogu prelaziti i 3000 ppm-a, piše Daily Mail.

Visoke koncentracije ugljičnog dioksida nisu štetne za ljudski organizam, međutim, uzrokuju lošu koncentraciju. Stoga bi firme više trebale paziti na zdravlje svojih zaposlenika nego štedjeti na lošoj ventilaciji koja je često rezultat značajne energetske uštede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije