Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Poslovi budućnosti: Pogledajte koja će zanimanja biti tražena!

Budućnost vrlo vjerojatno donosi zanimanja unutar informacijske tehnologije za koja još nismo čuli, kao i u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini
05. svibnja 2015. u 12:00 0 komentara 21515 prikaza
svemirska šetnja
Foto: Reuters/PIXSELL

Teško je predvidjeti koja će biti zanimanja budućnosti jer su mnoga tijekom povijesti nestala, a zamijenila su ih nova. Zanimanja kojima prijeti nestanak zbog napretka tehnologije su mljekari, dostavljači novina... dok trenutno vrlo atraktivna poput web dizajnera, savjetnika za medije, biotehnologa nisu postojala prije 50-ak godina.

Budućnost vrlo vjerojatno donosi zanimanja u području informacijske tehnologije za koja još nismo čuli, kao i u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini.

Vrijedno je znati koji će poslovi izvjesno jačati kao i područja u kojima će napredak u karijeri biti znatno lakši, a posao sigurniji, piše Kent.ac.uk.

Medicina

Sve dok stanovništvo globalno stari i životni vijek se produljuje, uvijek će postojati potreba za radnom snagom koja će brinuti o starijima, ali i istraživati lijek za primjerice – demenciju. Postojat će potreba za velikim brojem njegovatelja u domovima za starije kao i za brigu u domovima onih koji ondje odluče ostati. Konačno, postojat će potreba i za robotima koji će im pomagati. Već sad postoje roboti koji čiste i kose travu, a koji će pomagati u brizi za starije. Tu su i arhitekti koji će biti traženi kako bi razvili "pametne kuće" za stariju populaciju.

Donosimo u kojim će se još područjima u budućnosti tražiti radnici:

Svemir

Svemirski turizam sve je izvjesniji posebno nakon osnutka Virgin Galactic i sličnih kompanija povezanih s istraživanjem svemira. U budućnosti će vjerojatno manjkati kemijskih elemenata na Zemlji kao što je neodimij koji je ključan za industriju zračnih turbina, industrijskih magneta, aeromotora, optike i vizualnog ekrana. Zbog toga ćemo u budućnosti trebati svemirske rudare koji će iz asteroida "vaditi" potrebne elemente kojih na Zemlji više neće biti.

Ako se na Mjesecu i Marsu razviju kolonije, astrobiolozi (proučavaju nastanak i evoluciju bioloških sustava u svemiru) morat će razviti biljke i hranu koje će se moći nositi s izuzetnim zračenjima, hladnoćom i slanom vodom u kolonijama. Svemirski kliničari morat će se specijalizirati za učinke radijacije, ali i za nedostatak gravitacije koja će imati utjecaja na mišićni i koštani sustav ljudi.

Bujanje svemirskog smeća u Zemljinoj orbiti postaje prava prijetnja komunikacijskim satelitima pa i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Zbog toga ćemo trebati stručnjake za reciklažu svemirskog smeća koji će identificirati lokacije u orbiti gdje se smeće najviše skuplja, ali i razviti učinkovite metode njegova uklanjanja.

Društvene mreže

Organizatori društvenih mreža bit će tražena roba. Brendiranje vlastitog imidža postaje nevjerojatno važno u zapadnim državama. Upravo zato se društvene mreže sve više komercijaliziraju ne samo za pojedince nego i za kompanije koje sve više investiraju u njih. Sve više ljudi sebe doživljava važnima poput estradnjaka i zvijezda zbog čega će trebati i menadžere koji će im organizirati događaje i smišljati strategije kako bi ostali relevantni.

Uz to su povezani poslovi privatnih trenera, nutricionista, stilista. Budućnost imaju i plastični kirurzi jer živimo u isključivo vizualnom dobu.

Računarstvo i internet

Jedan od razloga zbog kojih će se tražiti web inženjeri i inženjeri za razvoj aplikacija je i taj što je internet beskonačan. Upravo ova znanja i vještine mogu donijeti velik novac, a s druge strane ne traže velika ulaganja. Potrebna je tek originalna ideja pa su ova zanimanja plodno tlo za razvoj malih tvrtki i startupova.

Savjetnici za sigurnost IT sektora – i ovo će zanimanje biti iznimno traženo jer su prijetnje na internetu u stalnom porastu pa je cyber zaštita sve potrebnija.

Oglašavanje na internetu nadjačat će tradicionalno oglašavanje u smislu prihoda pa će postojati i povećana potreba za specijalistima u digitalnom marketingu.

3D dizajneri će uvijek biti traženi za produkciju igrica, ali i filmova, za specijalne efekte kao i za arhitektonske vizuale virtualnih građevina. Inženjeri za mrežu (web)  također će biti traženi jer će postojati potreba za sve bržom uslugom.

Robotika

Roboti će svoje mjesto naći u industriji, medicini i drugim područjima jer su visoko efikasni za neugodna i opasna zanimanja. Ujedno im takvi poslovi nikad neće dosaditi i neće utjecati na njihovu usredotočenost. Zbog toga će se tražiti inženjeri za robotičke vještine – već sad postoje projekcije da će roboti sudjelovati u jednostavnim poslovima u operacijskim dvoranama upravo zbog njihove preciznosti.

Možda će se preseliti iz industrija u kojima su već ustaljeni poput autoindustrije i nuklearne industrije u ljudske domove. Dronovi se danas koriste u vojne svrhe pa će se vrlo vjerojatno preseliti i u civilni sektor.

Pametna vozila postat će prošlost jer je izvjesno da će se u budućnosti razviti pametne prometnice gdje će vas vozilo odvesti na destinaciju, a da gs ne morate kontrolirati.

Energija i okoliš

Poslovi vezani uz dizajn i održavanje vjetroelektrana kao i solarnih panela. Budući da vozila na fosilna goriva izbacuju velike količine ugljičnog dioksida, razvijat će se i alternativni načini proizvodnje vozila koji će biti naklonjeni očuvanju okoliša. Kako će se trošiti prirodni izvori energije, sve više ćemo ovisiti o održivim razvoju koji je povezan s recikliranjem i upravljanjem otpadom. Hidrolozi i geolozi će biti traženi da pronađu nove izvore vode čije se zalihe također rapidno smanjuju.

Radit će se i na sprečavanju izumiranja vrsta s obzirom na globalno zatopljenje pa će važnu ulogu imati i genetički inženjeri.

"Treneri za zelenu karijeru" savjetovat će zaposlenike o ljudskim učincima na okoliš te će ujedno poboljšavati kvalitetu života i radne te etičke vještine.

Biznis i pravo

Redukcije će biti sve važniji čimbenik u poslovanju. Ljudska želja za smanjivanjem rizika u investicijama koje su u porastu tražit će financijske stručnjake i upravljače istrenirane za analizu razmjene kojai ulagačima pomažu smanjiti rizike i troškove.

Budućnost financijskog tržišta ostaje nepoznata, no zna se da se ono često mijenja zbog čega će biti traženi svi koji znaju koristiti numeričke i kvantitativne tehnike kojima će analizirati tržište. Ti djelatnici bit će odlično plaćeni jer stvaraju ogromnu dobit!

Organizacije, trgovačka društva... trenutno su opterećene stalno rastućim brojem regulativa a postoji potreba za transparentnim poslovanjem. Zbog toga će biti traženi i stručnjaci koji će savjetovati kako se u što kraćem roku prilagoditi zakonskim promjenama.

Očekuje se i velik rast potrebe pravnika za društvene mreže koji će moći voditi sporove na sudovima, s naglaskom na društvene medije i e-izdavaštvo. Već postoje problemi s Twitterom koji služi kao platforma za osobne napade, ali takve se stvari događaju i s nezadovoljnim radnicima koji svoje kompanije ocrnjuju preko te društvene mreže. Još nije posve jasno što kompanije i njihovi zaposlenici imaju od korištenja LinkedIna – naročito ako ga financiraju kompanije. Zbog toga se pojavila teorija da će se LinkedIn računi možda svesti na zapošljavanje i davanje otkaza.

>> Zanimanja budućnosti koja ti osiguravaju poslovni uspjeh

Prijavite se!

Natječaj za stipendiju je pokrenut i RIT Croatia poziva sve zainteresirane kandidate da se prijave. Rok za prijave je do 9. svibnja, a tri najbolja kandidata osvajaju pojedinačne stipendije u vrijednosti od 5500 eura. Uvjet je da zainteresirani kandidati moraju imati završen preddiplomski studij (ili četverogodišnji studij za osobe koje su diplomirale prije bolonjskog sustava) na akreditiranoj visokoobrazovnoj ustanovi te da posjeduju dokazanu visoku razinu znanja engleskog jezika.

Prijaviti se možete putem linka, a za sva pitanja javite se telefonom + 385 (0)1 643 9100 ili elektronskom poštom na ms@croatia.rit.edu. Posjetite www.croatia.rit.edu za više informacija.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.