Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stizali iz 10 zemalja

Porast broja kruzera na Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine, no svibanj je ipak malo podbacio

kruzer
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
14.07.2016.
u 08:49

Svi brodovi na kružnim putovanjima boravili su u Hrvatskoj ukupno 446 dana ili 19 posto više dana nego u lanjskih prvih pet mjeseci

U hrvatskom moru u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 184 kružnih putovanja stranih brodova, što je 16 putovanja ili 9,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a tim je brodovima došlo 18,5 posto više putnika ili gotovo 231 tisuća, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Svi brodovi na kružnim putovanjima boravili su u Hrvatskoj ukupno 446 dana ili 19 posto više dana nego u lanjskih prvih pet mjeseci.

Uobičajeno ih je najviše ili 64,7 posto svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska s 21,2 posto brodova koji su se tamo prvo evidentirali, dok je u ostale četiri jadranske županije to učinilo preostalih 14,1 posto stranih brodova.

Najviše iz Italije i Malte

Prema zastavi broda, najviše su kružnih putovanja u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili brodovi pod zastavama Italije i Malte, 44 odnosno 43, dok je pod zastavom Bahama bilo 35 kružnih putovanja.

Ukupno su brodovi na kružna putovanja po hrvatskom Jadranu u tom razdoblju stizali pod zastavama 10 zemalja, što je otprilike pet zemalja manje nego su prošlih godina.

Iako je rezultat kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu u prvih pet mjeseci bolji od lanjskog, samo za svibanj ove godine je lošiji, jer podaci DZS-a pokazuju da je u tom mjesecu kruzera bilo 4 manje, odnosno oko 4 posto manje ili ukupno 101, što je ujedno i najveći broj kruzera u jednom mjesecu od početka ove godine.

Od siječnja do svibnja ove godine, najveći porast broja kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu od ostvaren je u ožujku s 19 putovanja, što zapravo znači 10 putovanja više nego u ožujku 2015., a važniji porast zabilježen je u travnju s 53 putovanja, dakle 13 ili 32,5 posto više nego u lanjskom travnju.

U ostalim mjesecima od početka godine, siječnju, veljači i svibnju, tih je putovanja bilo manje nego lani.

Ključne riječi

Komentara 2

SZ
slaven.zadravec
22:56 14.07.2016.

Kruzeri su ekološka noćna mora. Nema što ne bacaju u more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije