Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspiracija za Frozen

Popularno turističko mjesto u Austriji moli turiste da prestanu toliko dolaziti!

'Hallstatt view (Austria)'
'Yuriy Brykaylo'
09.01.2020.
u 09:34

Hallstatt svoju popularnost duguje brojnim prirodnim ljepotama, a od 2013. i popularnom crtiću Snježno kraljevstvo jer se smatra kako je ovo pitoreskno mjesto bilo inspiracija za gradić Arendelle iz Disneyeve uspješnice. Ipak, veliki broj turista ima i svoju tamnu stranu.

Nakon što se pročulo da je Hallstatt, popularno austrijsko turističko selo, bio inspiracija za bajkoviti gradić Arendelle u Disneyevom animiranom filmu Snježno kraljevstvo, prijeti mu da postane žrtva turizma jer ga dnevno posjeti i do deset tisuća ljudi. U Hallstattu živi 780 stanovnika, a o porastu broju turista najbolje govori činjenica da ih je 2009. godine u prosjeku bilo stotinjak, dok se u 2019. brojka popela na spomenutih deset tisuća.

Kako piše Independent, iako je turizam dobar za samu "blagajnu" Hallstatta, želja je mještana da se smanji broj posjetitelja. Alexander Scheutz, gradonačelnik Hallstatta, rekao je da bi želio smanjiti broj turističkih autobusa koji dolaze barem za trećinu jer ih na godišnjoj razini dođe čak - 20 tisuća! Svjestan je kako ne može zabraniti turistima dolazak, no isto tako zna da turizam sa sobom donosi brojne izazove, osobito kad je riječ o malom mjestu kao što je Hallstatt - visoke cijene, mnogo otpada, kao i osjećaj stanovnika da žive u zabavnom parku jer brojni turisti ne poštuju privatan prostor stanovnika Hallstatta. 

Ovo pitoreskno mjesto nazivaju i najljepšim selom na svijetu, a boom je započeo još 2006. godine kad je Hallstatt spomenut u jednoj emisiji na južnokorekskoj televiziji, dok je pet godina kasnije kineski rudarski mogul potrošio 700 milijuna funti kako bi izgradio repliku ovog sela u Kini, a se i povećao broj ljudi koji želi vidjeti "originalno" selo. Rastu turizma pridonio je i animirani film "Snježno kraljevstvo", odnosno glasine da je Hallstatt bio inspiracija za gradić Arendelle iz ove Disneyeve uspješnice. Veliku ulogu zasigurno su imale i društvene mreže na kojem svakodnevno možemo svjedočiti ljepotama koje su od 1997. pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine, gdje je mjesto dospjelo zahvaljujući rudniku soli starom sedam tisuća godina. 

Iako su stanovnici nedvojbeno profitirali od turizma uspijevajući na njemu zaraditi tijekom cijele godine, veliki broj posjetitelja ipak je uzeo svoj danak. Vlasnica jednog hotela rekla je:

Ovo je sve katastrofa. Mnogi posjetitelji ozbiljno misle da je Hallstatt tematski park. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije