Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje

Počinje školska godina s novim udžbenicima starog sadržaja

knjige
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
07.09.2014.
u 22:04

Novi je pravopis u udžbenicima koji su novootisnuti, iako im je sadržaj stari, novi je slovopis za učenike koji prvi put sjedaju u školske klupe, a njih je, prema još neslužbenim podacima Ministarstva obrazovanja, 41.437...

Školska godina koja počinje sutra donosi i neke novosti. Novi je pravopis u udžbenicima koji su novootisnuti, iako im je sadržaj stari, novi je slovopis za učenike koji prvi put sjedaju u školske klupe, a njih je, prema još neslužbenim podacima Ministarstva obrazovanja, 41.437. Novi je i građanski odgoj, koji će se, prema odluci ministra Vedrana Mornara, izvoditi međupredmetno, a dodatni pritisak gradiva učenici ne bi smjeli osjetiti jer su najveći dio sadržaja, ističe Mornar, obrađivali i do sada kroz različite predmete i satove razredne zajednice.

Najskuplji za gimnaziju

Blagih korekcija, kaže, ima i u zdravstvenom odgoju koji je lani zbog pogrešaka u proceduri ukinuo Ustavni sud. Postupak je proveden ponovno i u Ministarstvu očekuju da ove godine problema s tim, također međupredmetnim programom, neće biti.

Najviše povika roditelja, učenika i nastavnika izazvali su novi udžbenici. Za njih su roditelji morali izdvojiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ovisno o tome koliko djece imaju i u kojem razredu. Najjeftiniji su za niže razrede osnovne škole, a najskuplji za gimnazije, za koje se cijene kompleta penju i do 2000 kuna. Iako su u proljeće 2013. mnogi, pa čak i dio izdavača, upozoravali da nije vrijeme za nove udžbenike jer se nastavni programi nisu mijenjali i kako će to biti dodatni udar na standard građana, tadašnji ministar obrazovanja SDP-ovac Željko Jovanović odlučio je da su potrebni.

Pravopis i format

Najvažnija je novost u njima novi pravopis, bez čega se još sigurno moglo. Osim toga, ujednačen je format udžbenika, koji su i neznatno lakši zbog manje gramaže papira. Ipak, to nisu dovoljni argumenti za tiskanje tek ušminkanih udžbeničkih kompleta sa starim sadržajem. Novi ministar Vedran Mornar sa žaljenjem priznaje da on više nije mogao učiniti ništa. Školska godina, usto, počet će i prosvjedom roditelja djece s teškoćama u razvoju koji su zbog promjene načina financiranja izgubili ili će izgubiti asistenta u nastavi.

Unatoč problemima, ministar Mornar učenicima i učiteljima poželio je sreću i uspjeh uz napomenu: – Nastavnike, unatoč teškim vremenima, molim da svoj posao nastave raditi samoprijegorno, odgovorno i s ljubavlju, kao što su to radili oduvijek.

>>'Devetogodišnjom školom riješit ćemo dio viška nastavnika'

Komentara 18

BU
bubimir55
22:36 07.09.2014.

SDP-ova prevara: plan 21 sveden na jednu jedinu točku : otimačina novca na prevaru.

IV
ivanlovin
22:27 07.09.2014.

I digla se prasina koji nacelnici ili gradonacelnici kupuju svojim gradanima nove knjige. A nitko se nije upitao zasto se moraju nove knjige uopce kupovati i zasto vlada je propisala da se u ovo tesko vrijeme moraju kupovati nove knjige, a pogotovo kad vidimo da su iste kao i prosle. Mislim da je netko dobio pare ili necija se kampanja placa.

TH
than
23:21 07.09.2014.

Red je da se zahvalimo partiji na vlasti sto nam je omogucila nove udzbenike. U matematici 1+2 nije vise 3, nego 4. U kemiji se kisik vise ne oznacava s O, vec sa C. I fizika je dozivjela svoje promjene. Vise nema teorije relativnosti... I za sve ostale silne promjene da se zahvalimo. I za to sto su nas olaksali za dobre pare... Jos jednom. Hvala vam nas dragi SDP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije