Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pobijedite neplodnost najsuvremenijim tehnikama liječenja i odaberite metodu za sigurni i što ugodniji porod

Neplodnost
Foto: Shutterstock
21.05.2019.
u 15:00

Suočavanje s problemom poteškoće prilikom začeća teško pada svakom paru koji želi zasnovati obitelj. Jednom kada postanu svjesni da će im za ostvarivanje željene trudnoće trebati pomoć stručnjaka, mnogi su zbunjeni i uplašeni i ne znaju odakle krenuti.

Kada govorimo o neplodnosti, taj pojam se obično odnosi na parove koji nakon godinu dana redovitog spolnog života ne uspijevaju prirodnim putem začeti dijete. Kako je cijeli proces utvrđivanja i liječenja neplodnosti prilično stresan, izrazito je važan odabir stručnog liječnika u kojeg ćete imati povjerenja. Glavni grad Hrvatske već je godinama poznat kao popularna destinacija za zdravstveni turizam, koji nudi vrhunske zdravstvene usluge po znatno povoljnijim cijenama u sporedbi s ostalim europskim gradovima. U Zagrebu se nalazi Poliklinika za liječenje neplodnosti IVF prof. dr. Velimira Šimunića, jednog od vodećih stručnjaka za potpomognutu oplodnju i pionira in vitro oplodnje. Prof. dr. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije, ima iskustva u svim naprednim postignućima u tom području – zamrzavanje jajnih stanica i embrija, ICSI, kultura blastocista, prevencije hiperstimulacije, freeze all tehnologije, personalizirane stimulacije ovulacije, očuvanje osobne plodnosti i drugo.

Pridržavanjem savjeta stručnjaka za neplodnost može se pridonijeti očuvanju reproduktivnog zdravlja. Mnogi parovi pokušavaju zanijeti, no bezuspješno jer neplodnost se u novije doba pokazala velikim zdravstvenim problemom. Međutim, neplodnost se može uspješno liječiti. Danas se uzroci neplodnosti traže kod žena i muškaraca, a mogu biti vezani i uz oba partnera.

Kada se sumnja na neplodnost, osim same nemogućnosti začeća prirodnim putem u roku od godinu dana, druge indikacije su kirurški zahvati na jajniku jajovodu ili cerviksu kod žena ili zahvate na testisu ili kili kod muškaraca. Nadalje, u obzir se uzima i anovulacija i poremećaji ciklusa, dokazana endometroza, miomi, ali problem mogu biti i dob žene ili muškarca, objašnjava prof. dr. Šimunić.

Bolovi u zdjelici, bolne menstruacije koje prate endometriozu, poremećaji ciklusa, upale spolnih organa te anejakulacija – sve su to znakovi moguće neplodnosti. Na neplodnost mogu upozoravati i debljina, akne, hirzutizam – povišeni androgeni žene i niska rezerva jajnika (AMH, AFC i slično).

Česti problem i uzrok neplodnosti je sindrom policističnih jajnika, najčešći endokrinološki poremećaj žena (20-30 posto liječene neplodnosti) kojeg prate debljina, inzulinska rezistencija, hiperandrogenizam, anovulacija, neplodnost i češći rani spontani pobačaji. Ovaj poremećaj umanjuje plodnost za 30 do 40 posto, napominje prof. dr. Šimunić.

Za sve parove koji žele djecu ovo su prvi koraci u utvrđivanju uzroka i liječenju neplodnosti:

a) kod muškaraca to je višekratno ponavljanje spermiograma (utvrđivanje broja, pokretljivost, morfologije spermija i drugih važnih karakteristika sperme; te bris uretre i mikrobiološka analiza ejakulata - mikrobiološka pretraga na aerobe i anaerobe, klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu. b) kod žena ginekološki pregled s PAPA testom, pregled UZV vaginalnom sondom, bris cerviksa - mikrobiološke pretrage na aerobe, anaerobe, klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu. Potom se radi analiza prohodnosti jajovoda, praćenje ovulacije te analiza razine spolnih hormona i hormona štitnjače.

Sve pretrage obavljaju se na uputnicu, muškarci na uputnicu liječnika opće prakse, a žene kod svog ginekologa ili prema njegovoj uputnici u klinici koja se bavi neplodnošću.

Na osnovu rezultata navedenih pretraga, bračni par se upućuje na daljnje analize radi odabira najprikladnije metode i provođenja liječenja neplodnosti.

Na pitanje koji je spol skloniji problemima s neplodnosti, prof. dr. Šimunić kaže kako je u jednoj trećini neplodnosti uzroci su ženski, 1/3 muški, a 1/3 su uzroci udruženi.

„Muški subfertilitet nalazimo u 50 posto neplodnih parova. Dob žene je glavni razlog umanjene plodnosti, a dob determinira i uspjeh liječenja. Nakon četrdesete godine rezultati liječenja su dvostruko niži jer je u jajnicima preostalo tek 10000 oocita od kojih je 60 do 70 posto kromosomski abnormalno“, ističe dr. Šimunić.

Metode liječenja ovise o uzrocima, trajanju neplodnosti i dobi partnera. „Liječenje može biti kirurško, stimulacija ovulacije i inseminacija. Danas se 70 do 80 posto neplodnosti liječi metodama pomognute oplodnje – IVF, ICSI i slično. Kod upale, endometrioze i mioma treba pokušati i s medikamentnim liječenjem“, ističe.

Sam IVF postupak odnosno postupak izvantjelesne oplodnje je metoda kojom se treba potaknuti sazrijevanje više oocita, izvaditi ih iz jajnika. Oplodnja i početni život (do pet dana) odvija se izvan tijela, u inkubatoru uz sofisticirane hranidbene medije. Stvoreni zameci se za 3 ili 5 dana od oplodnje vraćaju u maternicu, (1 ili 2) zametka. Postoji li višak zametaka, oni se mogu zamrznuti za kasniji odgođeni embrio transfer. Uspješnost IVF/ICSI-a ovisi o kvaliteti zametaka i dobi žene. Svježi i odmrznuti postupak daje slične rezultate (za 30-35 god. žene to je 40-60 posto) kliničkih trudnoća. Živorođenost (tzv. Live birth rate) je za 3-5 posto niža od gore navedenog rezultata. Žene starije od 38 godina imaju dvostruko slabiji uspjeh koji starenjem progresivno opada, pojašnjava dr. Šimunić.

Ako je kod para dijagnosticirana obostrana neplodnost, ona se može uspješno liječiti IVF-om, odnosno ICSI-jem što je dodatak u postupku gdje se spermij pojedinačno unosi u jajnu stanicu.

Nakon uspješnog začeća i trudnoće, žena je u posebnom razdoblju života koje će obilježiti pripreme za jedan od najvažnijih trenutaka u životu. Trudnoću je važno pratiti redovnim posjetama ginekologu, a buduće roditelje se za porod priprema na trudničkim tečajevima i vježbama koje će trudnicu pripremiti psihički i fizički pripremiti za rađanje, a partnere za aktivnu pomoć i podršku budućoj majci. Zagreb se može pohvaliti medicinskom institucijom u kojima žene mogu dobiti potpunu brigu i skrb tijekom mjeseci uoči poroda, a mogu izabrati na koji način žele roditi. Rodilište & Poliklinika Podobnik opremljena najmodernijom tehnologijom i ženi nudi nekoliko mogućnosti poroda. Osim poroda na vodi koji je sve popularniji među rodiljama, rodilište Poliklinike Podobnik svojim rodiljama nudi i mogućnost poroda na stolčiću, koji je poseban zbog optimalnog fiziološkog položaja za rađanje te ujedno je jedan od najstarijih načina rađanja.

Nakon poroda, majka i beba u poliklinici Podobnik smještene su u privatnim apartmanima s vlastitom kupaonicom. Stručno medicinsko osoblje brine o majkama i bebama, pomaže pri dojenju i njezi te kroz edukativno-praktični dio priprema majke za samostalnu brigu o djetetu po odlasku iz rodilišta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije