Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontracepcija

Pilula i za pet dana poslije

seks
Arhiv VL-a
01.12.2010.
u 10:00

Paketić pilula stoji 75 eura, no prodaja je ograničena na samo tri kutije po kupcu

Pilula koja sprečava začeće nakon spolnog odnosa bez zaštite često se koristi kao nepopularna kontracepcija. Dostupna je i u našim ljekarnama, ali može se dobiti isključivo uz recept ginekologa. Slobodne prodaje - nema.

Novitet u kontracepcijskoj industriji su pilule koje sprečavaju začeće i do 5 dana nakon odnosa. Kod nas takvih medikamenata još uvijek nema. Talijanski portal Pourfemme piše kako ovakva inačica pilule za "jutro poslije" sadrži supstancu temeljenu na ulipristalacetatu, baš kao i već poznata pilula za "jutro poslije", no njezino je djelovanje i korištenje pomaknuto i do 120 sati nakon nezaštićenog seksa. Aktivni sastojak iz nove pilule nije bezazlen, no pomaže u većini slučajeva, čak 97 posto, pokazala su prva istraživanja.

Pilula je prije nekoliko mjeseci dobila zeleno svjetlo Food and Drug uprave i dostupna je uz medicinsko odobrenje u SAD-u i u većem dijelu Europe. Došla je i do vrata Hrvatske, u Italiju. Talijanska komisija za lijekove AIFA još uvijek nije odlučila hoće li se ovakav pripravak naći na policama ljekarni, no to nije spriječilo preprodavače lijekova preko interneta pa se lijek masovno prodaje.

Cijena paketa stoji 75 eura, no prodaja je ograničena na samo tri paketa po kupcu.

Da bi se kupila pilula koja sprečava začeće u roku 120 sati, potrebno je na internetskoj stranici ispuniti zahtjev i upitnik o svom zdravstvenom stanju koji se prosljeđuje u virtualnu trgovinu za prodaju lijekova, pa tako i pilula za "jutro poslije".

Tek nakon što prouči odgovor, liječnik će se odlučiti hoće li ili neće izdati recept potreban za kupnju tableta. Ako ga odobri, kutija pilula sutradan stiže kurirskom službom, a kupac pokriva troškove prijevoza. Virtualni liječnik pruža sve konzultacije prije i nakon uzimanja tableta.

Ključne riječi

Komentara 6

HR
hrwoje
10:59 01.12.2010.

To nije tableta za sprečavanje začeća, već za UNIŠTENJE, tj. pobačaj već začetoga ploda! To je ABORTIVNA metoda.

KA
Karla
10:46 01.12.2010.

Tableta nije bezazlena - izaziva smrt oplođene stanice a često i žene.

MK
mksdk
14:45 01.12.2010.

Koristiti ovo znači ubiti svoje dijete. Zašto država dopušta legalno ubojstvo djece?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije