Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Pijete svoje omiljeno piće kroz slamku? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku itekako dolazi u doticaj sa zubima, poručuje stomatolog Paul Sussman, a tome u prilog idu i rezultati ranijih istraživanja koja su pokazala postojanje većeg rizika od karijesa kod osoba koje češće piju na taj način.
22. ožujka 2018. u 18:50 2 komentara 2968 prikaza
PIće
Foto: Thinkstock

Ispijanje svojih omiljenih napitaka kroz slamku može biti odličan izbor ako želite sačuvati zdravlje zubi jer ono što konzumirate ide kroz slamku odmah u grlo i izbjegava dodir sa zubima. Na taj način se smanjuje razvoj bakterija i plaka na zubima, čuva se caklina, posebice ako ste ljubitelj citrusnih sokova. 

Zdrava prehrana PROMO Zdrava prehrana sprječava razvoj karijesa

I gdje tu onda problem? Stručnjaci kažu, učestalo ispijanje kroz slamku može donijeti više štete nego koristi. 

S gore navedenim tvrdnjama, koje podupiru i neki stomatolozi, ne slaže se stomatolog Mark Burhenne iz Kalifornije koji tvrdi kako ćete zasigurno osjetiti ono što pijete kroz slamku i na zubima. Pokušajte, kaže Burhenne za Daily Mail Online.

Istog je stava i stomatolog Paul Sussman  koji  pojašnjava da rizik od karijesa i propadanja zubi ako pijete kroz slamku može biti čak i veći jer se radi o tome da ono što pijemo, a time i šećer i kiseline koje oštećuju zube, usmjeravaju se kroz slamku.

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku itekako dolazi u doticaj sa zubima, poručuje, a tome u prilog idu i rezultati ranijih istraživanja koja su pokazala postojanje većeg rizika od karijesa kod osoba koje češće piju na taj način. 

Izvješće objavljeno 2005. u časopisu General Dentistry, pokazalo je da opasnost od karijesa raste ako osoba pije na slamku "u stranu". Usmjerene količine šećera i kiseline na isto mjesto brže će uzrokovati propadanje zuba.  

Osim toga, oni koji piju kroz slamku imaju veći rizik od nastanka promjena oko usta, baš kao i pušači. Imat će puno više bora i promjena na koži oko usta, pojasnila je kozmetička stomatologinja iz New Yorka Lana Rozenberg. 

Važnost parodontne medicine PROMO Važnost parodontne medicine Oralne nuspojave kemoterapije PROMO Oralne nuspojave kemoterapije, prevencija i liječenje Oralno i opće zdravlje međusobno su povezani PROMO Oralno i opće zdravlje međusobno su povezani

 

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude