Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Petarde protjerane s tržnica, ne smiju ih kupovati djeca

Od 2008. pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorava na rast ozljeda uzrokovanih pirotehnikom
01. prosinca 2010. u 08:00 3 komentara 896 prikaza
'slavonija-30.11.10- slavonski brod- hrvatska rn:petarde-priblizava se vrijeme blagdana i slavlja , a ponuda eksplozivnih i pirotehnickih sredstava svake je godine sve veca .nestrucna upotreba pirote
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'

Petarde, bengalske šibice, konfeti-bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom te brojne druge pirotehničke igračke više se neće moći kupiti na tržnici. U prijedlogu izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, koji je Vlada prije nekoliko dana poslala u hitnu saborsku proceduru s ambicijom da zaživi već ovog prosinca, stoji potpuna zabrana prodaje pirotehničkih sredstava I. razreda na štandovima, tržnicama i sajmovima. To su, inače, mjesta na kojima je prijašnjih godina policija često zaticala ilegalne prodavače te bilježila i ponajveće zapljene pirotehničkih sredstava. Ubuduće će se pirotehnika I. razreda moći prodavati samo u trgovinama i drugim čvrstim objektima, s tim da će se za složeniju i sofisticiraniju pirotehniku II. razreda (velike petarde, fontane, bengalske baklje, rakete, sredstva za male vatromete i sl.) te III. razreda (pirotehnika za srednje velike vatromete) morati imati posebno MUP-ovo odobrenje.

Isključivo za blagdane

Po novom će se, pritom, pirotehnika II. i III. razreda moći prodavati samo osobama starijima od 18 godina, i to isključivo od 15. prosinca do 1. siječnja. Za to se zauzimala pravobraniteljica za djecu, predlažući da se radi zaštite i sigurnosti djece ograniči prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Naime, kako upozorava Mila Jelavić, mnoga su djeca do 14 godina blagdane dočekala s ozljedama šake, lica i očiju. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prijedlog je i obrazložio namjerom sprečavanja teških stradanja djece.

U Hrvatskoj je, inače, oko 250 trgovina ovlaštenih za prodaju pirotehnike, a na crnom se tržištu uglavnom prodaje pirotehnika II. razreda.

Najopasnije vlažne petarde

– Nama najavljena nova pravila odgovaraju, imamo 27 svojih prodavaonica i 110 ovlaštenih distributera koji imaju odobrenje od Ministarstva unutarnjih poslova za prodaju. Svakako smo za to da se uvede više reda. Zašto su prodavaonice sigurnije od prodaje na štandu? Pa ipak su to eksplozivne tvari, moraju se držati pod određenim uvjetima. Na štandu takvih uvjeta nema, mijenja se sastav, navlaži se... Nerijetko se tako nezgode i dogode. Petarda ili neka druga naprava se ne upali odmah, dijete priđe da pogleda i eto moguće nezgode – kaže zamjenik direktora Pirotehnike Mirnovec Željko Hržić.

Kazne za ilegalnu prodaju pirotehnike

Kazne za ilegalnu prodaju pirotehnike kazne po novom iznose između 40.000 i 100.000 kuna. Odgovorna osoba u pravnoj osobi bit će kažnjena sa 5000 do 10.000 kuna, za obrtnike kazna iznosi između 40.000 i 100.000 kuna. Na 1 godinu može se i zabraniti promet.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar bok
  bok:

  Konacno! Samo po dzepu, i to zestoko!!! Dodatno na ciscenje smeca!!! Prodavace i roditelje pocinitelja!!!

 • siki_miki:

  in other news: djecja pravobrantieljica zatrazila cenzuru interneta i zabranu prodaje pornografije na kioscima

 • febo:

  Treba to u Lijepoj našoj trajno zabraniti !!!! Ja osobno sam se u dom. ratu napucao i za dva života , ne pada mi napamet više nikakva pucnjava !!!