Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirniji blagdani

Petarde protjerane s tržnica, ne smiju ih kupovati djeca

'slavonija-30.11.10- slavonski brod- hrvatska  rn:petarde-priblizava se vrijeme blagdana i slavlja , a ponuda eksplozivnih i pirotehnickih sredstava svake je godine sve veca .nestrucna upotreba pirote
'Ivica Galovic/PIXSELL'
01.12.2010.
u 08:00

Od 2008. pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorava na rast ozljeda uzrokovanih pirotehnikom

Petarde, bengalske šibice, konfeti-bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom te brojne druge pirotehničke igračke više se neće moći kupiti na tržnici. U prijedlogu izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, koji je Vlada prije nekoliko dana poslala u hitnu saborsku proceduru s ambicijom da zaživi već ovog prosinca, stoji potpuna zabrana prodaje pirotehničkih sredstava I. razreda na štandovima, tržnicama i sajmovima. To su, inače, mjesta na kojima je prijašnjih godina policija često zaticala ilegalne prodavače te bilježila i ponajveće zapljene pirotehničkih sredstava. Ubuduće će se pirotehnika I. razreda moći prodavati samo u trgovinama i drugim čvrstim objektima, s tim da će se za složeniju i sofisticiraniju pirotehniku II. razreda (velike petarde, fontane, bengalske baklje, rakete, sredstva za male vatromete i sl.) te III. razreda (pirotehnika za srednje velike vatromete) morati imati posebno MUP-ovo odobrenje.

Isključivo za blagdane

Po novom će se, pritom, pirotehnika II. i III. razreda moći prodavati samo osobama starijima od 18 godina, i to isključivo od 15. prosinca do 1. siječnja. Za to se zauzimala pravobraniteljica za djecu, predlažući da se radi zaštite i sigurnosti djece ograniči prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava. Naime, kako upozorava Mila Jelavić, mnoga su djeca do 14 godina blagdane dočekala s ozljedama šake, lica i očiju. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prijedlog je i obrazložio namjerom sprečavanja teških stradanja djece.

U Hrvatskoj je, inače, oko 250 trgovina ovlaštenih za prodaju pirotehnike, a na crnom se tržištu uglavnom prodaje pirotehnika II. razreda.

Najopasnije vlažne petarde

– Nama najavljena nova pravila odgovaraju, imamo 27 svojih prodavaonica i 110 ovlaštenih distributera koji imaju odobrenje od Ministarstva unutarnjih poslova za prodaju. Svakako smo za to da se uvede više reda. Zašto su prodavaonice sigurnije od prodaje na štandu? Pa ipak su to eksplozivne tvari, moraju se držati pod određenim uvjetima. Na štandu takvih uvjeta nema, mijenja se sastav, navlaži se... Nerijetko se tako nezgode i dogode. Petarda ili neka druga naprava se ne upali odmah, dijete priđe da pogleda i eto moguće nezgode – kaže zamjenik direktora Pirotehnike Mirnovec Željko Hržić.

Komentara 3

Avatar bok
bok
09:37 01.12.2010.

Konacno! Samo po dzepu, i to zestoko!!! Dodatno na ciscenje smeca!!! Prodavace i roditelje pocinitelja!!!

SM
siki_miki
14:31 01.12.2010.

in other news: djecja pravobrantieljica zatrazila cenzuru interneta i zabranu prodaje pornografije na kioscima

FE
febo
14:09 01.12.2010.

Treba to u Lijepoj našoj trajno zabraniti !!!! Ja osobno sam se u dom. ratu napucao i za dva života , ne pada mi napamet više nikakva pucnjava !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije