Naslovnica Lifestyle Putovanja

Pet nezaobilaznih stvari za sigurnost na skijanju, krenite s pripremom odmah

Prije no što krenete na skijanje svakako uzmite putno zdravstveno osiguranje. Nezgode se dešavaju i najboljim skijašima, a liječenje u inozemstvu može doseći cijene više od cjelokupnog putnog aranžmana.
20. prosinca 2017. u 08:00 1420 prikaza
skijanje
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Mnogobrojni Hrvati već su ulaštili skije i pancerice te se spremaju osvojiti obližnja skijališta poput Nassfelda i Kronplatza. Iako smo poznati kao sportska velesila u vodi, na parketu i na snijegu; ipak je preporučljivo obaviti sportske pripreme prije no što se odlučimo sjuriti niz planinu. Kvalitetna oprema je obavezna, jednako kao i putno zdravstveno osiguranje bez kojeg nikako ne bi trebalo krenuti na put. S obzirom da većina na zimovanje ide u siječnju, ostalo je dovoljno vremena za pripreme kako bi vam skijanje bilo zabavno, ugodno i sigurno. Evo kako se dobro pripremiti.

Oprema za skijanje
Prva stavka na koju svakako valja obratiti pozornost je kvalitetna i ispravna oprema. Imate li svoje skije, pobrinite se da su servisirane. U najmanju ruku to bi trebalo uključivati nanošenje voska i uređenje rubnika. Ako ih nemate, lako ih možete unajmiti na skijalištu. Ono što nikako ne bi trebali unajmljivati su pancerice. One bi trebale savršeno pristajati uz vašu nogu, ne biti ni previše krute, ali ni da vam noga u njima 'pleše'. Neudobne pancerice mogu vam uništiti cijelo skijanje jer ćete ipak u njima provoditi veći dio dana, a mogu utjecati i na napredak u tehnici. Isprobajte više modela pancerice, hodajte u njima po trgovini dok vam se noga ne ugrije i ne privikne na njih te ih uvijek kupujte u specijaliziranim dućanima s osposobljenim prodavačima.

Čarape spašavaju dan
Hoćete li cijeli dan uživati na stazi ili odustati već prije ručka, može ovisiti i o odjeći. Da bi tijelo dobro funkcioniralo, treba mu biti toplo, ali ne i vruće. S obzirom na snijeg, sunce i fizičku aktivnost, teško je tu kombinaciju postići sparivanjem džempera, majica kratkih rukava, jakni... Kvalitetno skijaško odijelo trebalo bi biti 'must have' komad u vašem koferu. Zahvaljujući višeslojnosti materijala, omogućit će tijelu da diše, a da mu istovremeno bude toplo. Ispod je preporučljivije nositi vunu nego pamuk jer on upija i zadržava znoj. Skijaške čarape i rukavice postoje s razlogom. U njima vam neće biti hladno, a i podebljane su na dijelovima koji inače najlakše dobiju žuljeve. Skijaške naočale sa staklima za sunce i oblačno vrijeme učinit će vam skijanje ugodnijim, a kaciga grijati i, što je još važnije, čuvati glavu.

Fizička priprema
Teška upala mišića zbog koje nećete uživati u odmoru, najmanji je problem koji vas može zadesiti dođete li na skijanje u potpunosti van forme. Iskoristite svaki trenutak koji vam je ostao kako bi stekli nivo spremnosti uz koji ćete uživati u skijanju i minimalizirati mogućnost ozljeda. Umjesto da sjedite na kauču dok gledate TV, prislonite se leđima uza zid i spustite u čučanj dok vam bedra i potkoljenice ne budu pod kutom od 90 stupnjeva. Stojte u tom položaju što duže možete i ponovite vježbu nekoliko puta. Kad god možete, idite stepenicama i preskačite po dvije. Čučnjevima pripremite kvadricepse za napor koji ih čeka, trbušnjacima i izdržajem ojačajte trup, a kardiom povećajte kapacitet pluća. Nipošto nemojte zaboraviti zagrijavanje i istezanje prije svakog izlaska na stazu jer se mišići na hladnoći stisnu i ukoče. U slučaju pada, manje su šanse da će doći do ozbiljnijih ozljeda ako su zagrijani.

skijanje | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Stvari koje morate ponijeti
Ok, možete skijati i bez GoPro kamere, ali ne bi bilo loše ponijeti ju, ako ju već imate. Krema za sunčanje je, pak, obavezna oprema jer se UV zrake reflektiraju od snijeg te im se intenzitet povećava za 15 do 20 posto na nadmorskoj visini od 1000 metara. Iz istog razloga trebat će vam i kvalitetne sunčane naočale. Mnoga skijališta imaju saune i jacuzzije, pa spremite i kupaći kostim. Ruksak - ako idete s djecom, itekako će vam trebati za sve potrepštine i grickalice.

Putno zdravstveno osiguranje – jer i najbolji padaju
Prije no što krenete na skijanje svakako uzmite putno zdravstveno osiguranje. Nezgode se dešavaju i najboljim skijašima, a liječenje u inozemstvu može doseći cijene više od cjelokupnog putnog aranžmana. Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju i ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, prijevoz u domovinu... Zato i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje preporuča da uz Europsku karticu imate i putno osiguranje. Već za 139,08 kuna uz Croatia putno zdravstveno osiguranje možete osigurati cijelu obitelj. Ono pokriva troškove hospitalizacije, medicinske njege, kućnih posjeta, lijekova, prijevoza u domovinu ako je potrebno, dolazak hitne... Zaključite li osiguranje online, ostvarujete 15 posto popusta, pa će vas osiguranje za cijelu obitelj koštati samo 118,14 kuna.

Putujete li automobilom, u Croatia osiguranju, uz putno zdravstveno možete ugovoriti i kasko AutoPut osiguranje koje na području Hrvatske i Sustava zelene karte pokriva rizik od prometne nesreće, krađe vozila, pada predmeta na auto, požara, udara groma, tuče, oluje i snježne lavine. Osigurati se mogu automobili starosti do 12 godina na razdoblje do 45 dana, a osiguranje se može ugovoriti po cijeni već od 165 kuna za 8 dana.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas