Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci odgovaraju

Perete li kupljenu odjeću prije nošenja? Evo biste li trebali....

Odjeća
Foto: Shutterstock
20.01.2017.
u 11:47

Dermatolog Will Kirby tvrdi kako su vrlo male šanse da se preko odjeće prenesu bakterije, virusi i gljivice.

Konačno ste kupili omiljeni komad odjeće na sniženju koji ste gledali mjesecima i ne možete dočekati da ga odjenete?

To je tek jedan od razloga zašto neki ne peru novu odjeću prije nošenja. No, je li to zaista bezazleno? Na to pitanje odgovaraju svjetski stručnjaci....

"Osobno, nikada ne odjenem odjeću koju sam tek kupila, a da je prije ne operem. Nije toliko stvar u bakterijama koje može sadržavati nego u činjenici da je vrlo lako moguće da su na novoj odjeći ostali tragovi boje i kemikalija koji u postupku proizvodnje mogu iziritirati osjetljivu kožu", tvrdi dermatologinja iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia Lindsey Bordone. Dodaje kako su zakonom propisane količine, primjerice, formaldehida koji se smije koristiti u proizvodnji odjeće, no neka istraživanja pokazala su kako su te razine na odjeći katkada iznad dopuštenih. Izloženost formaldehidu može prouzročiti osip, dermatitis i ekcem ako odjeću ne operete prije nošenja, objašnjava. 

Dermatolog  Will Kirby tvrdi kako su vrlo male šanse da se preko odjeće prenesu bakterije, virusi i gljivice. Oni se ne zadržavaju na odjeći pa su vrlo male šanse da ćete ih "skupiti" od neke osobe koja je prije isprobala ili opipavala odjeću koju ste kupili. Veća je vjerojatnost da ćete skupiti infekciju ako ste dirali kvaku u nekom javnom prostoru, a niste oprali ruke, dodaje. 

"Ljudi godinama isprobavaju odjeću prije kupnje i gotovo da ne postoje slučajevi u kojima je netko "zaradio" neku infekciju za koju može kriviti neki komad odjeće. Na pitanje trebate li se brinuti jer niste oprali komad odjeće prije nošenja, naravno, tu ne pričamo o donjem rublju i li kupaćem kostimu, odgovor je – ne!

>>Ne znate kako očistiti kožnu jaknu? Niste ni znali da je ovako jednostavno... 

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
10:09 22.01.2017.

naravno obavezno

Avatar maxist
maxist
16:03 22.01.2017.

pere se sve.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije