Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vampirska terapija

"Peglanje" bora i pumpanje usana plazmom iz svoje krvi

injekcije
16.02.2011.
u 09:07

U krvnoj plazmi nalaze se faktori rasta pa se ova metoda koristi i u liječenju sportskih ozljeda

Omiljena terapija grofa Drakule – "peglanje" prvih bora krvlju – dostupna je odnedavno u Zagrebu. Riječ je metodi staroj osamdesetak godina koja se koristila za liječenje urtikarije te prije dvadesetak godina u kirurgiji za brže zarastanje rana. Modernizirana, danas se našla u službi ljepote.

Silikoni odlaze u zaborav

– U krvnoj plazmi nalaze se faktori rasta koje izlučuju trombociti pa se ova metoda koristi i u liječenju sportskih ozljeda, no veći interes postoji za estetske zahvate – objašnjava dr. Dinko Kaliterna iz klinike Poliderma koji je proteklih mjeseci ovakav tretman proveo nad pedesetak pacijenata. U većini slučajeva riječ je o ženama koje su tretmane malim dozama otrova poput botoksa zamijenile tretmanima PRP metodom.

– Nije lice jedini dio tijela koji se tretira, PRP metoda daje odlične rezultate kod pomlađivanja vrata, dekoltea i šaka, poboljšava izgled i kvalitetu kože, smanjuje bore, ožiljke, raširene pore, strije – objašnjava dr. Kaliterna. Pumpanje usnica kolagenom i silikonom odlazi u zaborav s obzirom na to da je PRP najzdraviji način naglašavanja i blagog povećavanja usana te korekcije podočnjaka, vrećica ispod očiju i tamne pigmentacije.

Dr. Kaliterna tvrdi kako se PRP-om može smanjiti celulit te potaknuti rast.

– Princip djelovanja PRP metode su faktori rasta koji, među ostalim, pomlađuju i regeneriraju kožu. Ključan je razvoj novog kolagena i utjecaj faktora rasta na kožu. Faktori rasta privlače druge molekule, posebno proteine koji potiču proces cijeljenja, pomlađivanja i razvoja novog kolagena.

Lančana se reakcija pojačava, a sve to korištenjem vlastite snage i mehanizama za obnovu kože, što znači da je metoda 100 posto prirodna. Organizam se može sam izliječiti ili oporaviti ako mu dajemo ono što mu je potrebno, a ubrizgavanje vlastite krvi izvrstan je način za to – kaže dr. Kaliterna dodajući da je, s obzirom na to da se koristi vlastita krv, tretman bez rizika.

Malo boli, ali za ljepotu...

Nakon vađenja krvi, u centrifugi se odvaja plazma od staničnog dijela krvi. Plazma se izdvaja u injekcije te ubada najmanjim iglama tako da je metoda, tvrdi dr. Kaliterna, bezbolna. Plići su ubodi za plitke bore, a dublji za duboke bore, ožiljke, strije.... Cilj je po što većoj površini ubrizgati PRP površno, a na nekim mjestima duboko kao punjač, ovisno o efektu koji želimo postići.

Druga mogućnost primjene je da se dermarolerom, tj. valjkom koji na površini ima sitne iglice, urade mala oštećenja na koži po kojima se nanosi plazma i potiče njezin prodor u kožu. Oporavak je brz, natečenost kratko traje, a na tretman mogu sve zdrave osobe, osim onih koje imaju problema s hemofilijom, trombozom ili anemijom.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
belizar
09:25 16.02.2011.

a toliko gladnih ljudi u cijelom svijetu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije