Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA DOBROG MIRISA

Parfemi mogu drugačije mirisati na različitim osobama: Prvo pravilo kupnje je da vas miris mora voljeti natrag

dm Hrvatska
21.12.2021.
u 14:16

Ne pristaju svi mirisi svima, niti im se sviđaju. Osim što mora dobro mirisati sam po sebi, parfem morate odabrati tako da dobro miriši i na vama, a evo zašto je to tako.

Je li vam se ikada dogodilo da ste se jednostavno zaljubili u parfem na prvi… udisaj? Odmah ste ga strpali u vreću za kupovinu, a već sljedeće jutro prije izlaska iz kuće ushićeno ste ga nanijeli. Čak ste i pazili na ono neko pravilo koje ste slučajno čuli: „nemojte trljati parfem jer tako lomite čestice“. Tako ste uspjeli pobijediti čak i staru naviku, ali… Nije kao što je bio u trgovini, na onoj svilenkastoj bijeloj trakici. Ne ludite – parfem doista može imati drugačiji miris.

Prvo pravilo kupovanja parfema, ako je vjerovati osnivaču luksuzne parfemske linije St. Giles, Michaelu Donovanu, je – ljubav mora biti obostrana. Dakle, osim što vi morate voljeti parfem, pa koliko god suludo zvučalo, i on mora voljeti vas.

Zato je važno prije odluke o kupovini, parfem isprobati na vlastitoj koži. Naime, postoji mnoštvo čimbenika koji utječu kako će se miris odraziti na nečijoj koži. Utjecaj tih čimbenika, odnosno kože, neće drastično promijeniti miris parfemu, ali moguće je da više neće biti tako zanosan, senzualan ili pak zamaman kakav bi trebao biti.

Tip kože

Većina sastojaka koji se nalaze u parfemima, postojanija je i izraženija na masnijoj koži. Zbog ovoga su ljudi osjetljiviji na mirise u ljetnim mjesecima, ali zato se i sam parfem na masnom tipu kože više osjeti. S druge strane, na suhom tipu kože miris istog parfema može biti blaži i činiti se „razvodnjenim“. Ovo je i razlog zašto neki parfemi mogu biti „agresivni“ ili pretjerani. Ukoliko su jaki i intenzivni sami po sebi, na masnijoj koži mogu se pretvoriti u pravu mirisnu bujicu.

Mirisi za muškarce zato su većinom prirodniji – citrusni i vodeni. Prema istraživanju Međunarodnog časopisa za žensku dermatologiju, testosteron je hormon koji određuje razliku između muške i ženske kože te muškoj daje različitu strukturu. Tako osim što je deblja, muška koža je zbog veće razine testosterona i masnija pa joj pogoduju laganiji mirisi.

U beauty svijetu mogu se čuti razni savjeti i trikovi. Neke od njih mnogi su i isprobali pa se razočarali, ali jedan od trikova odnosi se na nanošenje parfema. Trik glasi da se parfem mora nanositi na neku uljnu podlogu jer će zbog toga miris biti prodorniji, a sam parfem postojaniji i dugotrajniji. Ovo je trik koji uporište ima upravo u tome što su mirisi intenzivniji na hidratiziranoj odnosno masnijoj koži.

Kiselost površine kože

Gledajući kozmetičke proizvode na njima možete primijetiti pH vrijednost – njome se izražava kiselost odnosno lužnatost. Proizvodi koji se koriste na koži trebali bi biti usklađeni s njezinom pH vrijednosti koja se nalazi na blago kiseloj razini. Međutim, na ovu vrijednost utječu brojni faktori, a pogotovo određena stanja kože. Ova je vrijednost zato individualna za sve, a prilično utječe na to kako će se parfem ponašati na koži, odnosno s njome reagirati.

Vaš prirodni miris

Ljudski njuh nije toliko istančan da bi ovo osjetio, ali svaka osoba ima svoj miris. On je jedinstven i svojstven samo njoj, baš poput otiska prsta. Kada se nanosi parfem, taj se individualni miris svake osobe pomiješa s mirisom parfema, a ovisno o tome koliko je on intenzivan, toliko se promijeni i „nota“ parfema. Na ljudski miris utječu mnoge značajke, a jedna od ključnih je prehrana. Tako primjerice, konzumiranje hrane poput češnjaka, brokule i crvenog mesa će na koži ostaviti miris koji će u kombinaciji s parfemom mirisati kiselkasto.

Miris parfema može biti potpuno drugačiji i kada ste mamurni jer alkohol u tijelu izaziva dehidraciju. Ista je stvar i s cigaretama pa će tako parfemi na pušačima i nepušačima drugačije mirisati. Kozmetika koja se koristi na tijelu, poput šampona i sapuna, na tijelu također ostavlja blage mirise koji će na kraju utjecati na krajnji miris parfema.

Kako onda odabrati parfem?

Parfeme je najvažnije birati prema tipu kože. Ukoliko je ona suha, slatkasti i intenzivni mirisi nisu loš izbor. Suha koža uvijek se prije nanošenja parfema može hidrirati kako bi miris bio intenzivniji i dugotrajniji, a u slučaju masnijeg tipa kože ovo nije potrebno činiti. Tijekom ljetnih mjeseci svakako se preporučaju laganiji parfemi. Korištenjem trakica u dm prodavaonicama možete odlučiti koji parfemi vam se sviđaju, a prije nego ih uhvatite po dobroj cijeni, svakako ih isprobajte i na svojoj koži. Najdražima ispod bora zato je najbolje odabrati miris kojeg već koriste, a možda se i nalazi među trajno sniženim parfemima u dm prodavaonicama.

Sadržaj nastao u suradnji s dm Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije