Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mit ili istina

Pomaže li karamelizirani šećer i toplo mlijeko kod upale grla?

čaj s mlijekom
Foto: Thinkstock
14.01.2014.
u 08:03

Djeluje li zaista i kako, odgovara Giovana Armano, dr. med. spec. pedijatrije, Pedijatrijska ordinacija dr. Armano

Naravno da ne, ali može imati blagotvorno djelovanje jer je osnovni simptom bol i pečenje u grlu. Topli napitak djeluje umirujuće. Sam karamelizirani šećer može dobro djelovati, osobito na kašalj jer potiče iskašljavanje te se preporučuje ne samo pri grlobolji nego i u olakšavanju simptoma kašlja. Na kraju, svi su sirupi protiv kašlja također dosta zaslađeni da ih lakše popijemo.

Mnoge pastile za upaljeno grlo, uz boje i konzervanse, sadržavaju šećer u velikoj količini (postoje i pastile za dijabetičare) uz još neke ljekovite dodatke, primjerice, C-vitamin, eukaliptus, mentu... Karamelizirani šećer ne može škoditi, a katkada smanji simptome. Sve je više onih koji žele prirodni način liječenja.

Poznati su negativni učinci pretjerane uporabe antibiotika, stvaranje visokog stupnja rezistencije, nuspojave te utjecaj na crijevnu floru i metaboliziranje u jetri. Nije uvijek sve moguće izliječiti čajevima, biljnim pripravcima i melemima, ali je sigurno da neke od simptoma možemo uspješno ublažiti bez štetnih nuspojava, bez čekanja ispred ordinacija, a domaći pripravci su i jeftiniji. Jedan od njih je i „špinani šećer“, odnosno karamelizirani šećer koji se pije s čajem ili mlijekom.

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 4.dio

Komentara 6

DU
Deleted user
09:48 14.01.2014.

pomaže i te kako i meni i svima koje poznajem, a "novinarka" neka se odluči ...- .

DA
damnedam
09:35 14.01.2014.

"Naravno da ne"-----------"Sam karamelizirani šećer može dobro djelovati, osobito na kašalj jer potiče iskašljavanje te se preporučuje ne samo pri grlobolji nego i u olakšavanju simptoma kašlja". Hmmm što je zaključak, da pomaže ili da ne???

AS
asdasfasdg
10:23 14.01.2014.

Funkcija šećera tj karamele u mlijeku je stvaranje zaštitnog sloja na krajnicima kako bi ublažilo upalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije